Víno pro zdraví
Proti rakovině, na dlouhý život, ke štíhlé linii, na lepší paměť si dopřejte doušek božského moku.
Pohár vína proti rakovině
Lékaři doporučují ženám umírněné pití vína. Dvě deci jsou jsou vhodné jako prevence rakoviny. Odborníci přitom odkazují na výsledky australské vědecké studie, která dokázala významný pokles rizika vzniku karcinomu vaječníků při pravidelné konzumaci sklenky vína denně.
Super vyhlídky na těhotenství
Jiná studie, kterou vypracovali dánští vědci, ukázala, že konzumentky dvou decilitrů vína za den snížily ve 30 procentech v období jednoho roku hranici čekání na otěhotnění. Odborníci se ptali téměř 30 tisíc žen a zjistili, že nejpozitivnější vliv na plodnost mělo právě víno. To sice nemůže neplodnost léčit, může však omezit infekční onemocnění, které způsobují sterilitu. O alkoholu, a tedy i víně platí: všeho s mírou.
Štíhlá díky vínu
Australští vědci vyvrátili dosavadní tvrzení všech dietologů a vypracovali novou poučku pro všechny, kteří začali boj s nadbytečnými kily. Studie zveřejněná v deníku The Herald Sun uvádí, že konzumace vína pomáhá při úbytku váhy. Tento tekutý mok má málo kalorií a okamžitě spaluje tuk, vysvětluje jeden z autorů studie. Experti jsou přesvědčeni, že přibírání nezpůsobuje samotný alkohol, ale různé další dobroty, které pojídá, když už máte trošku v hlavě.
Proti infarktu
Sklenička vína denně má pozitivní vliv na fungování kardiovaskulárního systému. Lékaři tedy již téměř nepochybují o tom, že denní mírné pití vína pomáhá snižovat riziko srdečních a cévních onemocnění, například kornatění tepen. Pozitivní vliv na pravidelnost činnosti srdce může mít podle stockholmských odborníků již pět gramů vína denně. Vědci upozornili, že i pivo a pálené druhy alkoholu mají na pravidelnost srdeční činnosti pozitivní vliv, i když nejlepší je v tomto směru přeci jen víno.
Pomoc v klimakteriu
Odborníci z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně uvedli, že už nyní se doporučují pravidelné dávky červeného vína ženám v klimakteriu. Spolu s příznivými účinky na srdečně-cévní systém mohou totiž přirozený úbytek jinak potřebných estrogenů částečně nahradit takzvané fytoestrogeny z vína. Výzkumy pocházejí z posledních pěti až deseti let a je třeba ještě mnohem více sledováni. Přiměřená konzumace šlechetného moku je zvláště užitečná pro starší ženy.
Víno napomáhá dlouhověkosti
Už léta se vědci na celém světě pokoušeli odhalit tajemství dlouhověkosti a přitom jim leželo rovnou před nosem. Stačí totiž dodržovat čtyři jednoduché zásady a riziko úmrtí se zredukuje o více než polovinu. V čem je tedy tajemství vysokého věku? Je to takzvaná středomořská dieta: hodně ovoce, zeleniny a ryb, méně červeného masa a mléčných výrobků a přiměřené dávky alkoholu, přibližně čtyři sklenice vína týdně, cvičení trvající přibližně 30 minut denně a žádné cigarety! Odborníci zjistili, že po deseti letech dodržování těchto čtyř zásad se riziko úmrtí sníží o 65 procent.
Červené víno prý zpevňuje prsa
Červené víno je posledním módním výstřelkem v salonech krásy v Buenos Aires. Krém vyrobený z červeného vína nebo sklenku čistého vína aplikován přímo na pokožku údajně zpevňuje prsa a břicho. Po očistné kúře se na pokožku nanese vrstva ze speciální vinné masky obsahující vitamín E, která pokožce vrátí pevnost a elastičnost. Kliniky krásy po celém Buenos Aires zaznamenávají obrovský poptávka žen po této terapii. Pevnější a pružnější pokožka se dokonce dává do souvislosti i s každodenním pitím vína.
Ve víně je více než pravda
Příležitostné pití vína může podle studie dánských vědců snížit riziko Alzheimerovy choroby a demence. U lidí, kteří pravidelně pili víno se snížily o polovinu problémy s pamětí po 65 roku života. Látky nacházející se ve víně také působí preventivně proti mrtvici a srdečnímu infarktu. Lidé, kteří pijí pravidelně, ale střídmě víno, jsou vystaveni menšímu riziku, že dostanou Alzheimerovu chorobu.
Proti hluchotě
Nový výzkum ukázal, že pití červeného vína může zabránit ztrátě sluchu na stará kolena. Víno totiž napravuje škody, které našim uším způsobují hluk a antibiotika. Výzkum amerických vědců ukázal, že podobné blahodárné účinky mají i zelený čaj a aspirin. Nedoslýchavost může vznikat tím, že chloupky ve vnitřním uchu jsou vystaveny působení volných radikálů. Podle zprávy antioxidanty v červeném víně pomáhají volné radikály neutralizovat a chrání tak vlastně celý sluch.
Víno zvyšuje IQ
Konzumace alkoholu zvyšuje intelekt, tvrdí se ve studii japonských vědců. Ti zjistili, že alkohol zvyšuje inteligenční kvocient, ovšem, pokud se konzumuje v malém množství. Nadměrné pití lihovin naopak zpitomit, varují vědci. Tým japonského Národního institutu pro výzkum dlouhověkosti analyzoval IQ testy skupiny 2 tisíc dobrovolníků ve věku 40 až 79 let a zjistil, že muži, kteří vypijí maximálně 540 mililitrů saké nebo vína denně, mají v průměru o 3,3 bodu vyšší IQ než abstinenti. Ženy, které si dají denně skleničku, mají IQ o 2,5 bodu vyšší než ty, které se mu vyhýbají. S pitím vína však souvisí i jídelníček. Lidé, kteří pijí saké, tedy tradiční japonské rýžové víno, obvykle jedí více ryb, což také mohlo mít dopad na výsledky testu. Ryby totiž obsahují důležité mastné kyseliny, které pozitivně ovlivňují vývoj mozku.Milovníci vína zase jedí ve velkém vysokotučné sýry, a ty za normálních okolností Japonci nezvyknou konzumovat.
Na zdraví!
Víno může pomáhat i při konkrétních zdravotních potížích:
• při nadýmání pomáhá mladé, suché bílé víno, obsahuje minerální soli a stopové prvky, které dráždí hladké svalstvo střeva a zlepšují produkci trávicích šťáv
• lehká červená vína obsahují hodně draslíku, což pozitivně působí na unavené svalstvo očí, například při dlouhodobé práci s počítačem, doporučená dávka jsou 2 skleničky denně
• proti průjmu působí zase červené víno, které obsahuje hodně taninu, pijte jeden pohár před jídlem a jeden po jídle
• proti zácpě pomáhá lehké, mladé bílé víno, které podporuje činnost střev
• suché růžová vína, ryzlinky a Silvana urychlují látkovou výměnu, odvodňují a podporují i vylučování odpadních látek z organismu, to urychluje hubnutí, pozor, pamatujte si, že víno, jako každý alkohol, podporuje i chuť k jídlu
• rulandské a burgundské červená vína obsahují hodně fosforu, který posiluje nervy
• víno má i povzbuzující účinky, dokonce působí déle než káva, fosfáty, které obsahuje, působí jako pobídka, železo a vitamin B12 urychlují tvorbu červených krvinek, to zvyšuje transport kyslíku v krvi. Tento efekt se však dostaví pouze při pravidelném požívání vína, po dvou až třech týdnech
Autor: Jana Farová