V hodné potraviny proti únavě

Vhodně zvoleným jídlem si můžete navodit dobrou náladu a načerpat energii. Na druhé straně různé "životabudiče" po čase vyvolávají napětí.

Pokud jste unavení nebo nejste v nejlepší formě většinou přistupujete k energetickým nápojům, které stimulují organismus. Zpočátku dochází k uvolnění stresu a zvýšení aktivity, ale při delším užívání zákonitě nastupuje napětí. Právě nadměrné pití kávy nebo alkoholu může vyvolat pocity úzkosti a záchvaty paniky. Existují některé druhy potravin přinášejí tělu množství energie, která neutralizuje napětí a uvolňuje hormon štěstí - serotonin.

Vyzkoušejte, zda i na vás působí tyto potraviny uvolňující:
- bylinkové čaje oslazené medem (heřmánek pravý, máta peprná, kozlík lékařský)
- na uvolnění stresu jsou vhodné luštěniny, zkuste si připravit například čočku nebo fazolovou polévku
- banány mají vysoký obsah magnézia (36mg / 100g) a draslíku (382mg/100g), zlepšují náladu a zklidňují
- hrozny zmírňuje únavu i depresi a pro svou výživnou hodnotu je energetickou bombou
- čerstvé šťávy ze zeleniny (mrkev, zelí, celer) a ovoce podporují vitalitu organizmuv-sacharidy s přírodními vlákninami (celozrnný chléb, celozrnná mouka, hnědá rýže, kukuřičná kaše ...) vás určitě nabijí novou energií
- koláče s aromatickými kořením (skořice, hřebíček, muškát) jsou chutné a tak také mají povzbuzující účinky
- žen šen je léčivá bylina , která působí stimulačně a povzbudivě na centrální nervový systém, zvyšuje aktivitu a vitalitu
- léčí je přírodní látka, která se nachází v potravinách rostlinného původu, jako je například sója. Při jejím nedostatku dochází k zpomalené regeneraci a snížení imunity
- dalším bojovníkem proti únavě a stresu je B-komplex - vitamíny skupiny B, podporují správné fungování metabolismu

Zázvorový čaj se skořicí

POTŘEBA: 1 čerstvý zázvor, 1 citron, 4 hřebíčky, 4 lžíce medu, 1 celá skořice, 10 dl vody POSTUP: Očištěný zázvor nakrájíte na tenké plátky, pak přidáte hřebíček se skořicí a zalijete vroucí vodou. Takto připravený čaj necháte 8 minut louhovat a nakonec přidáte med a citron.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus