Upečený česnek pro zdraví
Česnek je výbornou ingrediencí, která upevňuje naše zdraví, ale zároveň vylepšuje aroma připravovaných jídel a zvýrazňuje chuť mnoha potravin. Pro lepší stravitelnost si můžeme z česneku udělat polotovar, který použijeme na přípravu dalších pokrmů.
Potřebujeme větší hlavičky česneku, které příčně prořízneme. Poloviny na řezné straně potřeme olejem, zabalíme do alobalu a dáme péct do vyhřáté trouby. Po 15 minutách alobal rozevřeme a česnek asi 5 minut dopékáme. Pak už jen stačí česnekovou hmotu vytlačit z struktury slupek a rozbité vidličkou smíchat s olivovým olejem a bylinkami dle vlastního výběru. Můžeme přimíchat i balzamikový ocet nebo citronovou šťávu a posekanou cibulku. Dressing použijeme na dochucení salátů nebo grilovaných pochoutek.
Česnekovou hmotu však můžeme použít i na přípravu jednoduché polévky s osmaženým chlebem nebo chutné sýrové či tvarohové pomazánky.