Účinky zeleniny pro zdraví

Jelikož zeleniny a jejích pozitivních účinků na zdraví člověka je mnoho a jen těžko bychom je vtěsnali do jednoho článku (lépe řečeno vtěsnali, ale při petrželi byste už zapomněli, co jste četli o mrkvi), doplňujeme pár dalších zeleninových informací i dnes .. .
Možná byste to do "zeleného květáku" - brokolice neřekli, ale obsahuje více vitamínu C než citrusové plody. Stejně se v ní nacházejí i vitamíny B1, B2, E, minerály železo, draslík, vápník, fosfor, selen, zinek, kyselina listová a antioxidační betakaroten. Ochraňuje organizmus před volnými radikály a toxickými a rakovinotvornými látkami. Vláknina má zase příznivé účinky na činnost střev a žaludku. Pozor - brokolice snižuje vstřebávání jódu, proto byste si ho měli doplňovat v případě, že jej konzumujete více než 2-3 týdny.

Červenou řepu pravděpodobně většina z nás konzumuje sterilovanou klasicky v podobě kostek nebo plátků k masu a rýži. Ale syrová červená řepa má všestranné využití. Reguluje krevní oběh, předchází zácpě, léčí ekzémy. Obsahuje vitaminy skupiny B, vitmín E, který zpomaluje stárnutí, draslík, hořčík a vápník, které zabraňují překyselení organismu, jód, kobalt. Pomáhá při léčbě chřipky a nachlazení. Když ji sníte povařenou, dostanete do těla rozpustnou vlákninu, která vám sníží hladinu cholesterolu. Pomáhá také při onemocněních ledvin a jater a zbavuje tělo toxinů. U někoho se může vyskytnout nevolnost a závratě, když vypije více než 100 ml řepnou šťávu, proto ji ze začátku míchejte s mrkvovou šťávou.

Fenykl je známý zejména tím, že podporuje trávení, uvolňuje zastavené větry a pomáhá při plynatosti. Kromě toho má uklidňující vliv na nervovou soustavu a u kojenců může zmírnit bolesti břicha. Obsahuje éterické oleje, vitamin C, který podporuje imunitní systém a vitamín E. Fenykl bojuje proti bakteriím, kvasinkovým a houbovým onemocněním. Jeho semena obsahují draslík a hořčík, který snižuje vysoký krevní tlak. Nejlepší bude, když fenykl sníte hned po zakoupení, protože časem ztrácí chuť. Nebojte se použít do jídel celou zeleninu, to znamená listy, stonek, semena i hlízy.

Velkou porci vitaminu C a E (potlačuje projevy stárnutí pokožky, problémy se srdcem, chrání buňky před volnými radikály) ukrývá na první pohled nenápadný chřest . Dále se v ní nacházejí vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, provitamín A, minerály draslík a zinek a vlákninu.

Chřest posiluje imunitní systém, upravuje krevní tlak, chrání před záněty a pomáhá při uvolňování nervového napětí. Čistí krev a podporuje činnost ledvin. Jelikož má pouze pár kalorií, hodí se do dietního režimu, kromě toho aktivizuje i metabolismus. A je prý i účinným afrodiziakem.

Autor: Růžena Šípková

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus