Správnými potravinami proti alergenům
Také musíte na jaře, jakmile začnou kvést stromy a trávy, sahat po blokátory histaminových receptorů a extra velkém balení papírových kapesníků? A co tak zkusit osvědčené potraviny, které přímo zázrakem dokáží zmírnit kýchání a uvolnit ucpaný nos?
Když se alergeny (pyly, trávy, roztoči nebo plísně), dostanou do nosu, tělo je bude chtít zničit alergickou reakcí. Imunitní buňky uvolní do těla histamin - chemickou látku odpovědnou za většinu alergických příznaků. Tím se nastartuje zánět, jehož primárním cílem je právě zneškodnění alergenu. Zánět ale způsobuje všem alergikům dobře známé příznaky. Kromě toho, histamin stimuluje sliznici nosních dutin k zvýšené produkci sekretu, což způsobuje nepříjemné a permanentní výtok z nosu a svědění v krku. Mnohé potraviny ale vědí zmírnit alergické reakce tím, že eliminují zánět a uklidní imunitní systém. Feminity vám prozradí, které jsou to.
Oregano, meduňka lékařská, rozmarýn, šalvěj, majoránka
Listy všech vyjmenovaných bylinek obnášejí rozmarýnový olej. Podle japonských vědců má výrazné protizánětlivé účinky a kromě toho pozitivně ovlivňuje intenzitu samotných příznaků sezónních alergií.
Cibule
Tato oblíbená zelenina disponuje bohatou dávkou kvercetinu - známého antioxidantu, který zabraňuje žírným buňkám uvolňovat již zmiňovaný histamin. Kvercetin dokonce stabilizuje buněčné membrány, které tak reagují na alergeny méně, a rovněž pomáhá tělu absorbovat vitamin C. Vařením se jeho funkce neničí, ba právě naopak. Cibuli příliš neloupejte, protože největší koncentrace kvercetinu je ve vnějších vrstvách.
Zelená listová zelenina, mandle, avokádo a jiné potraviny s obsahem vitaminu E
Jedna německá studie sledovala stravovací návyky téměř dvou tisícovek dospělých lidí se sennou rýmou, rozdělených do dvou kategorií. Skupinka, která jídla potraviny s vysokým obsahem vitamínu E (10 až 13 mg denně), měla o 30% nižší počet záchvatů senné rýmy jako dobrovolníci přijímající vitamín E v mnohem menších dávkách.
Jogurt se živými kulturami
Užitečné živé bakterie přítomné v jogurtu a jiných fermentovaných produktů (např. v kefíru), pomáhají udržovat v rovnováze střevní mikroflóru, kde se nachází mnoho imunitních buněk. Někteří odborníci se domnívají, že západní strava neobsahuje dostatek fermentovaných výrobků, které by udržovaly v rovnováze užitečné bakterie v trávicím traktu. Tento fakt je podle nich zodpovědný za častý výskyt alergií. Mimochodem, věděli jste, že pokud těhotné ženy konzumují hodně stravy bohaté na probiotika, je u jejich dětí výrazně nižší riziko vzniku alergií když vyrostou?
Česnek
Zdá se, že i tato aromatická cibulovina podporuje imunitní systém bohatou zásobou svých antioxidantů. Je vůbec něco, co česnek neléčí?
Losos a jiné potraviny s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin
Mastné ryby typu losos, sardinky a pstruh by měli mít v našich jídelníčcích čestné místo nejen pro schopnost bojovat proti alergiím. Díky obsahu omega-3 mastných kyselin pomáhají i zmírňovat vzniklý zánět. Některé výzkumy dokázaly, že děti konzumující ryby v raném věku bývají později méně náchylné na vznik alergií. Strava bohatá na ryby pomáhá udržovat rovnováhu omega-3 a omega-6 mastných kyselin v těle, což příznivě ovlivňuje imunitní systém. Koneckonců, tato skutečnost je podložena i vědecky. Tým australských vědců sledoval téměř 500 osmiletých dětí jedávajúcich rybu minimálně jeden krát do týdne. Tyto děti měly o 80% nižší pravděpodobnost výskytu alergie na pyl trav ve srovnání s vrstevníky, kteří ryby konzumovali vzácněji. Velké množství zmíněných omega-3 má kromě ryb i kanolový olej, lněná semínka a vlašské ořechy.
Autor: Věra Málková