Správnými bylinkami proti nemocem

Proč nevyužít léčivou sílu přírody a zároveň chutně nespestřit jídla domácí kuchyně? Mnoho lidí ani netuší, jaká síla je v bylinkách ukryta. Mají pozitivní vliv na náš organismus a psychiku, podporují imunitní systém přirozeným způsobem a léčí již vzniklé neduhy. Pokud i vy nemáte vlastní zahrádku, zaručeně je najdete v každém obchodě. Které by vám v zásobách rozhodně neměly chybět?

Šalvěj

  • Zřejmě nebude náhoda, že slovo šalvěj označuje v angličtině i moudrou osobu. Tato bylinka totiž prokazatelně zlepšuje paměť. Laboratorní testy prokázaly, že chrání mozek před některými procesy vedoucími k demenci. V jedné ze studii odvar ze šalvějového oleje zlepšil lidem náladu, zvýšil pozornost, vyvolal klid a spokojenost. Šalvěj má také potenciál stát se lékem proti cukrovce. Zlepšuje působení inzulinu a snižuje hladinu cukru v krvi. Někteří odborníci dokonce naznačily, že výživové doplňky s obsahem šalvěje by mohly zabránit vzniku cukrovky druhého typu.

Koriandr

  • Známý také jako čínská petržel, je důležitou přísadou v mexické, thajské, vietnamské i indické kuchyni. Semínka se už zhruba tisíc let používají k odstranění zažívacích obtíží. Bylinka pomáhá některým lidem se syndromem dráždivého střeva. Stejně jako jiné druhy, i koriandr má antioxidační účinky. Podle znalců se skrývají v jeho listech. Koriandr je zkoumán také kvůli předpokladu pozitivního vliv na hladinu cholesterolu, protože podobný efekt byl zaznamenán u zvířat.

Skořice

  • Na topince, v ovesné kaši či ve vařeném vínku. Všude chutná výborně. A kdyby jen to. Skořice patří mezi nejúčinnější léčivé koření. Pomáhá při pálení žáhy, má protizánětlivé a antibakteriální účinky, obsahuje vlákninu (vyrábí se z kůry stromu), ale také pomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi. Tato koření, proslulá především jako přísada do jablečného koláče, významně pomáhá při prevenci tvorby krevních sraženin.

Muškátový oříšek

  • Podobně jako hřebíček, i muškátový oříšek obsahuje látku eugenol, která je prospěšná pro srdce. Někteří historici spojují popularitu muškátového oříšku při obchodování s kořením s jeho halucinogenními účinky. Ty se projevují po zkonzumování velkého množství. Euforie, kterou způsobuje aktivní látka miristicín, popisuje podobně jako drogová extáze. Muškátový oříšek má však nepříjemné vedlejší účinky a dá se jím i otrávit. Kromě toho bylo zjištěno, že zabíjí několik druhů bakterií v ústech, přispívajících k tvorbě zubního kazu. Výzkumníci v posledních letech zkoumají jeho opodstatnění jako antidepresivum.

Hořčice

  • Hořčičné semínka obsahují látky, které podle studií mohou zabraňovat růstu rakovinových buněk. Hořčice je nápomocná při zahlenění dýchacích cest, a proto se tradičně používá do obkladů na hruď. Stimuluje chuť k jídlu, protože zvyšuje produkci slin a trávicích šťáv. Špetka hořčičných semínek do koupele na nohy pomáhá zas likvidovat plísňová onemocnění. V případě jejich konzumace buďte obezřetní. Jejich větší množství působí jako silné projímadlo.

Zázvor

  • Tento bobulovitý kořen hraje důležitou roli v asijské a indické medicíně po celá staletí. Používal se zejména při trávicích potížích. Zázvor zmírňuje bolest a otoky u lidí trpících na artritidu. Má také blahodárný vliv na žaludek, podporuje tvorbu trávicích šťáv, neutralizuje kyseliny a zmírňuje stahy střev. Zázvor se používá i jako lék proti nevolnosti. Na rozdíl od jiných medikamentů nemá žádné nežádoucí účinky. Nicméně, důležité je dát si zázvor preventivně, před samotnou situací, během níž vám bývá nevolno.

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus