Správná strava a udržení váhy

Sváteční kalorické bomby i Masopustní hodování se podepisuje pod naše tělesné míry. S hrůzou se jdeme postavit na váhu nebo zkoušíme kalhoty, které nám ještě na podzim seděli jako ulité. Darmo, za dva měsíce přibyly centimetry v pase i na bocích a někomu se vytvořila na těchto místech i pořádná pneumatika. Pokud se chceme na jaře cítit opět v dobré formě, je nejvyšší čas zredukovat tukové polštářky a zvětšené bříško .
Nejčastější chyby
I když hlavní příčinou podobných problémů bývá příjem velkého množství kalorií a nedostatek pohybu, někdy může být důvodem otoků a zvětšeného bříška i nedostatečná činnost střev či žlučníku. Pokud konzumujeme jídla s velkými přestávkami, naruší se odtok žluče a dochází k nadýmání. A absence vlákniny, kterou obsahuje zelenina a luštěniny, způsobuje sníženou funkčnost střev. Bříško nám neroste jen po mastných pokrmech, ale i po jídle, které nezapíjíme tekutinami, po suchém pečivu, kterým zahání hlad, po hodinách hladovění a expresní konzumaci jídla, které řádně nepožil, a po přežírání v pozdních večerních hodinách. Otoky zvykne zavinit i příjem velkého množství sladkostí a bílého pečiva a chleba i častá konzumace uzenin a konzervovaných potravin.
Naučme se správně jíst
Cesta k řešení bude trochu trnitá, ale, jak to vždy bývá, za všechno se platí. Když jsme se v posledních týdnech zpronevěřili zásadám zdravé výživy, musíme se k jejím zásadám znovu vrátit. Na zmenšení objemu našich boků a také velikosti bříška máme pár účinných tipů.

  • Potřebujeme ...

    ... dostatečný odpočinek, protože přijaté kalorie se u stresovaného a vyčerpaného organismu kumulují nakonec na bříšku

  • ... konzumovat zeleninu, ovoce, luštěniny a celozrnné výrobky s cílem zvýšit činnost střev a tím i imunitu organizmu a zlepšit i celkové trávení
  • ... snídat, abychom tělo správně nastartovali a nenutili ho absencí příjmu jídla na začátku dne začít ukládat zásoby tuku

  • ... pravidelně jíst každé tři až čtyři hodiny a poslední lehčí jídlo si dopřát kolem 18. hodiny nebo alespoň dvě hodiny před spánkem
  • ... jíst vždy pomalu a každé sousto důkladně přežvíkat, abychom nezatěžovali žaludek

  • ... každé jídlo zapíjet, ale ne alkoholem nebo sycenými nápoji, které trávení komplikují

Které potraviny preferovat?

  • Libové maso, ryby, mléčné výrobky i ořechy jako zdroje bílkovin, které potřebuje celé tělo i imunitní systém.
  • Pečivo, chléb a přílohy jako zdroj energie, nejlépe celozrnné (kdo má citlivý žaludek, může si přidat i výrobky z bílé mouky, ale ne velké množství).
  • Ovoce jako zdroj vitamínů a cukru, ale v rozumné míře.
  • Zeleninu jako zdroj vitamínů a vlákniny, nejlépe v syrovém stavu nebo krátce tepelně upravenou (vyhýbat se třeba jen zelí a kapustě a také syrové cibuli, všechny tyto druhy nadýmají).
  • Luštěniny jako zdroj vlákniny a minerálů (ve snaze vyhnout se problému nadýmání třeba používat spíše červenou čočku a fazole nechat řádně nabobtnat, dovařit a při konzumaci rozžvýkat).

Poznámka:
Pozor na tvorbu otoků pro zdravotní problém s celiakií. Při poruše trávení lepku, který je součástí mnoha běžných potravin, dochází k narušení sliznice střeva pokud jeho chronickému zánětu a tím zhoršení trávení všech živin. Člověk, který ještě o svém problému neví, tak může paradoxně hubnout, ale na druhé straně trpí bolestivým nadýmáním.

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus