Špenátem ke zdraví
Špenát je velmi bohatý na vitamíny a minerální látky. Jsou v něm obsaženy téměř všechny vitamíny - C, A, E, K, vitaminy skupiny B, mnohé nerostné látky a stopové prvky, je v něm mimořádně hodně jódu, dokonce i trochu manganu, ale zejména velké množství železa, jaké nemá žádná jiná zelenina .
Syrová čerstvá šťáva ze špenátu je jednou z nejvýživnějších potravin pro všechny zažívací a zvlášť vylučovací orgány. Zatímco projímadla účinkují drážděním dolního úseku střeva, špenátová šťáva sleduje přirozenou cestu.Přidáním mrkvové šťávy vzniká směs, která pomáhá normálnímu tlaku ve střevě.
Příliš mnoho kyseliny
Špenát má i jednu špatnou vlastnost - vysoký obsah kyseliny šťavelové, která mnohým osobám škodí. Mají problémy se žaludkem, pociťují bodavé bolesti v kloubech. Osoby, které trpí dnou, revmatismem, ledvinovými chorobami nebo mají choulostivý žaludek, by ho měli konzumovat co nejméně.
Rychlý recept: Šťavnaté kuřecí řízky s čerstvým špenátem
- 4 řízky z kuřecích prsou
- pepř
- 4 stroužky česneku
- 4 hrsti čerstvého špenátu
- olej
Omyté a osušené tenké řízky trochu naklepeme, opepříme, osolíme, nakrojíme do každého kapsa, které vytřeme prolisovaným česnekem.
Špenátové lístky spaříme horkou vodou, necháme okapat, podle potřeby překrojíme a naplníme jimi kapsy.
Upevníme párátky a na rozehřátém oleji z obou stran opékáme dozlatova.
Autor: Gusta Světlá