Sladký hrášek v našem jídle

Zapomeňte na doplňky výživy, mladý hrášek na začátku léta dodá vašemu tělu vše, co potřebuje.

Proč se vyplatí jíst sladký hrách?
Podobně jako jiná zelenina, i hrášek obsahuje nejvíce vitamínů a stopových prvků syrový. Jelikož momentálně stánky na tržnicích nabízejí mladý sladký hrášek, byl by hřích, kdybyste se večer při sledování televize "spásaly" čipsy či jinými nezdravými pochutinami. Půl kila mladého hrášku a vaše tělo napumpujete energií. Nejenže výborně chutná, ale navíc působí preventivně proti různým onemocněním a navíc pomůže i vaší kráse.

Mladý hrášek je především bohatým zdrojem vitamínu C a nezanedbatelným zdrojem hořčíku, zinku, draslíku a mědi. Tato kombinace je skvělá pro pleť i vlasy. Pro vysoké hodnoty některých vitamínů skupiny B budete mít nejen "pevné nervy", ale i napnutou a mladistvou pokožku. Nesmíme zapomínat ani na podíl vlákniny, která se postará o zlepšení trávení a pročištění celého trávicího traktu.

Podobně jako ostatní luštěniny, i hrách je bohatým zdrojem bílkovin, obsahuje také cukry, které jsou okamžitým zdrojem energie potřebné pro fungování organismu. Pozor! Tepelnou úpravou hrách ztrácí až 90 procent všech vitamínů a minerálů. Takže netřeba váhat, začátek léta je ideálním obdobím na jezení sladkého, čerstvého hrachu.

Autor: Nora Svůdná

 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus