Sladkost v bazalce
Bazalka je typické koření tzv.. středozemní kuchyně; má lahodnou chuť i vůni a hodí se zejména k těm jídlům, jejichž součástí jsou rajčata.
Sladká bazalka:
- - je dost aromatická, proto se jí nemá plýtvat
- - používá se v čerstvé, sušené i zmrazené podobě
- - přidává se k masu, zelenině a do salátových nálevů
- - skvěle ladí s chutí rajčat, lilku, cukety, dýně a špenátu
- - má blahodárný vliv při nervovém vypětí a bolestech hlavy.
Jelikož bazalka u nás je ne v čerstvé podobě běžně dostupná, zvykne se pěstovat v květináčích - ze semen nebo sazenic. Třeba však vědět, že potřebuje vlhkou půdu bohatou na živiny, přímé slunce a ochranu před chladným větrem, navíc, z důvodu prodloužení životnosti rostlinky, je nutné pravidelně odlamovat její květy.
O bylinkách, nať, koření ...
- - jeden svazek čerstvých bylinek odpovídá jedné lžíci sušených bylinek
- - čerstvé bylinky se do jídla přidávají většinou před ukončením vaření, aby se zachovala jejich vůně
- - sušené bylinky se do jídla přidávají vždy na začátku vaření
- - čerstvé bylinky pokapané troškou vody a uloženy do mikrotenového sáčku lze taktéž v ledničce skladovat i několik dní
- - sušené bylinky třeba skladovat v tmavé vzduchotěsné nádobě
- - dlouhodobě lze bylinky skladovat pomocí zmrazení.