Sladkost v bazalce

Bazalka je typické koření tzv.. středozemní kuchyně; ​​má lahodnou chuť i vůni a hodí se zejména k těm jídlům, jejichž součástí jsou rajčata.

Sladká bazalka:

  • - je dost aromatická, proto se jí nemá plýtvat
  • - používá se v čerstvé, sušené i zmrazené podobě
  • - přidává se k masu, zelenině a do salátových nálevů
  • - skvěle ladí s chutí rajčat, lilku, cukety, dýně a špenátu
  • - má blahodárný vliv při nervovém vypětí a bolestech hlavy.

Jelikož bazalka u nás je ne v čerstvé podobě běžně dostupná, zvykne se pěstovat v květináčích - ze semen nebo sazenic. Třeba však vědět, že potřebuje vlhkou půdu bohatou na živiny, přímé slunce a ochranu před chladným větrem, navíc, z důvodu prodloužení životnosti rostlinky, je nutné pravidelně odlamovat její květy.

O bylinkách, nať, koření ...

  • - jeden svazek čerstvých bylinek odpovídá jedné lžíci sušených bylinek
  • - čerstvé bylinky se do jídla přidávají většinou před ukončením vaření, aby se zachovala jejich vůně
  • - sušené bylinky se do jídla přidávají vždy na začátku vaření
  • - čerstvé bylinky pokapané troškou vody a uloženy do mikrotenového sáčku lze taktéž v ledničce skladovat i několik dní
  • - sušené bylinky třeba skladovat v tmavé vzduchotěsné nádobě
  • - dlouhodobě lze bylinky skladovat pomocí zmrazení.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus