Sladké brambory zdravá potravina
Potravina nabitá betakarotenem, vitaminy skupiny B, železem, kyselinou listovou i draslíkem. Pro někoho chutná příloha k obědu, pro jiné díky vláknině zaručen bojovník proti zácpě. Pravidelných konzumentů sladkých brambor na radost lékařů a odborníků na výživu neustále přibývá. Co je na nich tak vzácné?
Sladké brambory, nazývané také batáty, nemají kromě názvu s běžnými bramborami společné téměř nic. Jde o kořenové hlízy povijnice batátová - rostliny pocházející z Jižní Americe . Sladké brambory nejsou ani příbuzné jamů (škrobovité, jedlé hlízy z Afriky s malým množstvím vitamínů), přestože se na sebe podobají. Sladké jsou výlučně díky enzymu měnícímu škroby na cukry.
Co v nich najdeme?
Bílé, fialové a oranžové sladké brambory jsou dobrým zdrojem draslíku a vlákniny. Stejně jako jiné plodiny oranžovožluté barvy, jsou taktéž vynikajícím zdrojem betakarotenu. Jeden středně velký brambora se pyšní více než 100% doporučené denní dávky vitamínu A a více než dvě třetiny doporučené denní dávky vitamínu C.
Jakými léčivými účinky se pyšní?
Sladké brambory jsou vynikajícím zdrojem již zmiňované rozpustné vlákniny - pektinu, který váže cholesterol a pomáhá ho vylučovat z organismu. Nerozpustná vláknina ve slupce zas působí proti zácpě a hemeroidům, ale dokáže i snížit riziko vzniku rakoviny žaludku a tlustého střeva. Díky vysokému obsahu betakarotenu chrání před srdečními onemocněními a mnoha druhy rakoviny. Udržují pokožku zdravou a posilují imunitní systém.
Postačí již jeden
Jeden středně velký sladký brambor představuje jednu porci zeleniny. Nezapomeňte, že obecně se doporučuje jíst minimálně 5 porcí zeleniny denně.
Nakupujte správně
Vybírejte si především hladké, oblé, suché plody bez záhybů na slupce, klíčků či shnilých částí. Nejlepší je vybrat brambory s co nejtmavší slupkou, protože má jasno oranžovou dužinu s velkým podílem živin. Sladké brambory skladujte na chladném a tmavém místě, avšak ne v chladničce. Vyhoďte je okamžitě jako začnou plesnivět, protože v této fázi ztratily svou přirozenou chuť.
Pár tipů k přípravě
Zda je sladký brambor uvařený zjistíte, pokud jej zmáčknete kleštěmi. Měl by být měkký. Pečení sladkých brambor urychlíte, pokud je podélně propícháme kovovou jehlicí. Takto se teplo dostane až do středu.
Ze sladkých brambor se dá připravit vynikající kaše, no klasické vaření ve velkém množství vody je připraví o množství živin a chuť. Namísto toho uvařte oloupané plody v malém množství vývaru na mírném ohni a rozmačkejte je spolu s ním.
Sladké brambory se hodí nejen v zimě na zahřátí, ale také v létě. Na grilovací jehlice napíchněte menší kousky, potřete je olivovým olejem a ochuťte bylinkami, případně posypte skořicí nebo zázvorem.
Autor: Věra Válková