Skořice pro úpravu trávení

Skořicí si zvykneme dochucovat vánoční pečivo, koláče, čaj i punč. Ne náhodou patřilo toto aromatické koření k oblíbeným i v minulosti. Důvodem nebyla jen charakteristická chuť a vůně, ale i terapeutické účinky.
Vysušená vrstva kůry skořicovníku, stromu příbuzného vavřínu, obsahuje účinné látky, které mají několik pozitivní vlivy na organismus. Skořice totiž ...

 

  •  snižuje hladinu cholesterolu
  •  mírně snižuje srážlivost krve
  •  zvyšuje účinek inzulínu
  • snižuje hladinu cukru v krvi, proto je vhodná pro diabetiky i lidi s ambicí zhubnout
  • stará se o pevnost stěny cév
  • podporuje chuť k jídlu
  •  podporuje trávení
  •  podporuje prokrvení sliznice žaludku i hojení peptických vředů
  •  je dobrým prostředkem proti nachlazení a kašli, protože má antibakteriální účinky
  •  zmírňuje problémy žen během menstruace
  •  jako osvědčené afrodiazikum podporuje chuť na sex

Všeho moc škodí. Platí to i pro potraviny, které nám pomáhají. Skořice však obsahuje látku kumaranin, který při větších dávkách může způsobit

 

  •  krvácení
  • bolesti hlavy
  • možné závratě
  •  spavost

Poznámka:
V Číně znali tmavou skořici už před 4 tisíci lety a stromy s aromatickou kůrou tam pěstují dodnes. Evropská kuchyně si ji osvojila v 15. století. Světlejší verze svitků kůry nebo mleté ​​skořice pochází z Cejlonu a tento druh skořicovníku se pěstuje i na Srí Lance, na Madagaskaru a na Seychelách.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus