Skořice pro úpravu trávení
Skořicí si zvykneme dochucovat vánoční pečivo, koláče, čaj i punč. Ne náhodou patřilo toto aromatické koření k oblíbeným i v minulosti. Důvodem nebyla jen charakteristická chuť a vůně, ale i terapeutické účinky.
Vysušená vrstva kůry skořicovníku, stromu příbuzného vavřínu, obsahuje účinné látky, které mají několik pozitivní vlivy na organismus. Skořice totiž ...
- snižuje hladinu cholesterolu
- mírně snižuje srážlivost krve
- zvyšuje účinek inzulínu
- snižuje hladinu cukru v krvi, proto je vhodná pro diabetiky i lidi s ambicí zhubnout
- stará se o pevnost stěny cév
- podporuje chuť k jídlu
- podporuje trávení
- podporuje prokrvení sliznice žaludku i hojení peptických vředů
- je dobrým prostředkem proti nachlazení a kašli, protože má antibakteriální účinky
- zmírňuje problémy žen během menstruace
- jako osvědčené afrodiazikum podporuje chuť na sex
Všeho moc škodí. Platí to i pro potraviny, které nám pomáhají. Skořice však obsahuje látku kumaranin, který při větších dávkách může způsobit
- krvácení
- bolesti hlavy
- možné závratě
- spavost
Poznámka:
V Číně znali tmavou skořici už před 4 tisíci lety a stromy s aromatickou kůrou tam pěstují dodnes. Evropská kuchyně si ji osvojila v 15. století. Světlejší verze svitků kůry nebo mleté skořice pochází z Cejlonu a tento druh skořicovníku se pěstuje i na Srí Lance, na Madagaskaru a na Seychelách.