Šípky na posílení imunity

Šipky jsou přirozeným multivitaminem. Mají obrovské množství vitaminu C, A, ale také vitamíny P, K, B a obzvláště nutné je zmínit i E, který je perfektním antioxidantem.
Tato zdravotní bomba neobsahuje pouze vitamíny, ale má i zdraví prospěšné minerály - hořčík, vápník, železo, draslík a fosfor.

Jako léčivá rostlina se šipky využívají již tisíce let. Pomohou například s posílením imunity, na jaře navíc pomáhají omezit dopady únavy. Organismus je díky nim odolnější a nepodléhá tak jednoduše virózám a nachlazením.

Pravidla sběru
Šipky sbíráme, když jsou plně vyzrálé, mají sytou barvu a jsou pevné. Nemá smysl nosit domů plody, které již prošly mrazem nebo jsou nahnilé. V prvním případě mají již velmi málo léčebných látek, v druhém obsahují navíc různé škodliviny. Při sklizni si vybíráme takové místa , kde keře nebyly vystaveny civilizačním vlivům.

Šípkové chutě
Klasickou formou využití v kuchyni je šípková omáčka, která se skvěle hodí ke zvěřině, ale dá se dobře vychutnat i s hovězím nebo vepřovým masem. A tradičně zdravý je šípkový čaj, chutný šípkový likér nebo výborný šípkový-jablečný džem. Zejména děti můžeme překvapit sladkou šípkovou polévkou posypanou nakrájenými mandlemi.

Rychlý recept:

Vepřové kousky se šípkovou omáčkou

Suroviny:

  • - 600 g vepřového karé bez kostí 
  • - 100 g šunky 
  • - cibule 
  • - 40 g tuku 
  • - 4 kuličky pepře 
  • - 2 kuličky nového koření 
  • - bobkový list
  • - masový vývar
  • - sůl
  • Omáčka:
  • - 30 g tuku 
  • - 40 g hladké mouky 
  • - masový vývar 
  • - 100 g šípků 
  • - kl cukru 
  • - citronová šťáva 
  • - sůl

 

Postup:
1. Maso nakrájené na kousky prudce opečeme na tuku, osolíme, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka a nakrájenou šunku.
2. Pak přidáme černé a nové koření a bobkový list. Maso podlijeme masovým vývarem, přikryjeme a udusíme doměkka.
3. Mezitím připravíme šípkovou omáčku tak, že na tuku orestujeme mouku, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Pak přidáme rozvařené a rozetřené šipky, sůl, cukr a citrónovou šťávu.

Tip líného labužníka
Drcené šipky přelijeme vroucí vodou, přikryjeme, necháme odstát, přecedíme přes husté sítko, do čaje přilijeme pomerančový džus, citrónovou šťávu a vše spolu zahřejeme, rozdělíme do sklenic, dochutíme medem a navrch dáme lístek meduňky

Autor: Hana Vašková

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus