Silnější než rakovina je lněné semínko

Před nedávnem jsme psali o zdravých olejích, které jsou získávány mimo jiné z různých semen. Takovým byl i lněný olej, ale byla by škoda nezustávat u této souvislosti při samotných semínkách lnu. Ne nadarmo dostala tato rostlina v latině pojmenování usitatissimum, což znamená nejužitečnější.
Lněné semínko je sice drobounké a většinou ho vnímáme třeba jen jako drobenku na pečivu, ale obdivuhodnými účinky na naše zdraví svou velikost stonásobně překračuje. Vytěžit z něj můžete na více frontách. Vyzkoušet by ho měli například lidé, kteří mají problémy s trávením. Pokud trpíte zácpou, nebo naopak, průjmem, lněná semínka vám pomohou ustálit tyto problémy.

Při denní konzumaci napomáhají pravidelné stolici, která je, i když se o tom možná mluví méně, velmi důležitá. Už složení lněného semínka hodně napovídá. Obsahuje 42% tuků, 28% vlákniny a množství omega-3 mastné kyseliny, lignanů a vlákniny. Stejně dodává tělu minerály, vitamíny a dvě esenciální polynenasycené mastné kyseliny, které si není schopno samo vytvořit. Část z nich si přemění na prostaglandiny. Látky, které zabíjejí rakovinné buňky. I proto je lněné semínko dnes opěvované jako malý zázrak. Zjistilo se totiž, že rozdíl mezi zdravými lidmi a lidmi trpícími rakovinou v obsahu tuků omega-3 v krvi. Nemocní lidé ho mají nedostatek, stejně jako některých esenciálních látek jako fosfatidy a lipoproteiny. Aby tento článek nepřipomínal vědeckou studii, zestručnit to.

Výzkumy dokázaly, že podáváním těchto látek lidem nemocným na rakovinu se jejich stav mnohem zlepšil, nádory ustoupily, slabost a anémie se ztratili. A za tento objev vděčíme německé doktorce Johanne Budwigovej. Ta stanovila i dietu založenou na konzumaci pomletých lněných semínek spolu s potravinou bohatou na bílkoviny, a pomohla tak tisícům lidí, i takovým, u kterých ortodoxní způsob léčby selhal.  Kromě obávané rakoviny nebo zmíněných trávicích problémů lněná semínka zastavují kašel, snižují v těle hladinu špatného cholesterolu a pomáhají i při revmatismu. Pokud vás pobolívají klouby, zkuste recept Jaroslava Škvařila, člena Odborné skupiny pro nutričně České společnosti pro výživu a vegetariánství:

Ráno umeleme polévkovou lžíci lněného semínka, které semletím zdvojnásobí svůj objem. Jednu lžíci dáte do šálku teplého čaje, počkáte asi 5 minut, dokud se vytvoří gel a pak to nalačno vypijete. Dejte pozor, aby čaj neměl více než 45 C, jinak by se mohly zničit cenné látky. Druhou lžíci namletého semínka uzavřete do nádoby a dáte do ledničky. Večer s ní uděláte totéž, co ráno. Účinek byste měli pocítit po měsíci pravidelného užívání. Sáček lnu stojí doslova pár korun a doma ho určitě využijete. Můžete ho přidávat do těsta a dělat z něj placky na všelijaké způsoby, sypat ho do salátů, ovesných, pohankové a jiné kaše, jogurtů, nechat "nabobtnat ve vodě, nebo jen tak rozžvýkat v ústech.

Autor Karolína Pěkná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus