Rybíz pro osvěžení

Rybíz je oblíbeným sezónním ovocem. Jejich malé bobule jsou velkým zdrojem vitamínů a minerálů. Takže dopřát si misku rybízu bychom si měli v těchto týdnech co nejčastěji.
Původ:
Červený rybíz přinesli do Evropy asi Arabové, toto ovoce je však známé i v asijských zemích, v Anglii, v Americe, ale i v severských zemích a dokonce na Sibiři. Známe i kultivovanou bílou sortu, která je sladší než červená, a také černou. Ta je dost aromatická, ale i nejzdravější.
Přínos pro zdraví:
Podstatný v souvislosti s rybízem je vitamin C, nejvíce ho obsahují černé, až 4-krát více než červené. Je proto dobrou prevencí proti rakovině. Černý rybíz je výborným detoxikačním prostředkem a přispívají k rovnováze střevní flóry, pomáhají také odstraňovat problémy s průjmem a žaludeční nevolností. Konzumovat by je měli i lidé s vysokým krevním tlakem a pacienti s dnou, s revma a s onemocněními jater. Tato sorta má i hojivé účinky a v podobě džusu se používá při bolesti krku. Červený rybíz zlepšuje činnost imunitního systému, posiluje obranyschopnost organismu a doporučuje se konzumovat pacientům po těžkém úraze nebo operaci. Obsahují i ​​dostatek železa a vlákniny, proto mohou vyřešit i problém se zácpou a přítomna kyselina salicylová pomáhá při bakteriální infekci trávicího traktu. Působí močopudně, pročišťují organismus, proto by si je do jídelníčku měli zařadit i pacienti s revma, onemocněními žlučníku či ledvin a se zánětem kloubů. Červený rybíz je také dobrým přírodním lékem proti horečce. Pokud někdo trpí podvýživou a nechutenstvím, může si dát před jídlem hrst této sorty ovoce, protože zlepší apetit a podpoří trávení.
Skladování:
Rybíz nám ani v chladničce dlouho nevydrží, proto po koupi nebo oběrtu z keřů bychom je měli co nejdříve zkonzumovat nebo zpracovat na rosol či kompot. Alternativou je i zmrazení svěžích a zdravých bobulí, které jsme zbavili stopky.
Využití v kuchyni:
Možná je rybíz příliš kyselý druh ovoce na běžnou spotřebu, ale pokud si je osladíme lžící moučkového cukru, získáme rychlou, ale osvěžující letní pamlsek. Toto ovoce se výborně hodí na zdobení dezertů a studených mís, ale je i chutnou ingrediencí při pečení ovocných koláčů zejména z piškotového těsta a také na přípravu sirupů, džemů, zavařenin, ale i vína. No červený rybíz jsou i důležitou součástí speciální omáčky, která se podává ke zvěřině. Z černých se s oblibou dělá likér, který se zvykne přidávat spolu se šampaňským do koktejlů.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus