Rozinky pomáhají zdravému životu
V porovnání s čerstvým ovocem jsou rozinky mnohem bohatším zdrojem minerálních látek a stopových prvků (K, Ca, Mg, P, Zn, Fe a B), stejně tak vitaminů A, C a E.
Byl zjištěn i významný obsah antioxidantů snižujících riziko onemocnění spojených se stárnutím. Rozinky pomáhají při zdravém růstu buněk tlustého střeva a působí proti nádorovým onemocněním.
Lepší než bonbony
Zubaři dlouho nedoporučili jíst rozinky, protože se domnívali, že způsobují zubní kazy a nemoci dásní. Nedávno se však zjistilo, že na destruktivní procesy v ústech nemají žádný vliv a navíc právě v rozinkách jsou látky, které se podílejí na ničení škodlivých bakterií. Jsou pro děti lepší alternativou než bonbony.
Pamlsek v moučnících
Rozinky se mohou jíst syrové, používají se však zejména při pečení či vaření, jako přídavek k sladkým jídlům (obilné kaše, vločky, nákypy), při pečení (bábovky, vánočky). Najdeme je v müsli, cereálních směsích, využívají se i při přípravě omáček, vzácně i při úpravě ryb a masa.
Ovesná kaše s rozinkami a jablky
Potřebujeme:
- 250 ml mléka
- PL vanilkového extraktu
- 75 g cukru
- 100 g ovesných vloček
- 1-2 lžíce másla
- 2-3 lžíce třtinového cukru
- 2 jablka
- rozinky
- lískové oříšky
- zakysaná smetana
Postup:
Mléko, vanilkový extrakt a cukr dáme do středně velkého kastrolu a pomalu přivedeme k varu, vsypeme ovesné vločky a povaříme 2-3 minuty nebo do zhoustnutí.
Kaši promícháme a rozdělíme do misek. Máslo rozpustíme v pánvi, přisypeme třtinový cukr a necháme zkaramelizovat a mírně zhoustnout.
Pak do pánve přidáme plátky jablek, rozinky a zlehka je opečeme. Směs dáme na kaši a posypeme sekanými lískovými oříšky. Podáváme s kopečkem smetany.
Tip líného labužníka
Zelí nakrájíme na jemné nudličky a vložíme do salátové misky. Jablko oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kostičky, smícháme v misce s 2 lžícemi rozinek, bílým jogurtem, který ochutíme citronovou šťávou a přírodním cukrem. Vše promícháme
Autor: Zita Nová