Rozinky pomáhají zdravému životu

V porovnání s čerstvým ovocem jsou rozinky mnohem bohatším zdrojem minerálních látek a stopových prvků (K, Ca, Mg, P, Zn, Fe a B), stejně tak vitaminů A, C a E.

Rozinky používejte jako přídavek k sladkým jídlům.

Byl zjištěn i významný obsah antioxidantů snižujících riziko onemocnění spojených se stárnutím. Rozinky pomáhají při zdravém růstu buněk tlustého střeva a působí proti nádorovým onemocněním.

Lepší než bonbony

Zubaři dlouho nedoporučili jíst rozinky, protože se domnívali, že způsobují zubní kazy a nemoci dásní. Nedávno se však zjistilo, že na destruktivní procesy v ústech nemají žádný vliv a navíc právě v rozinkách jsou látky, které se podílejí na ničení škodlivých bakterií. Jsou pro děti lepší alternativou než bonbony.

Pamlsek v moučnících

Rozinky se mohou jíst syrové, používají se však zejména při pečení či vaření, jako přídavek k sladkým jídlům (obilné kaše, vločky, nákypy), při pečení (bábovky, vánočky). Najdeme je v müsli, cereálních směsích, využívají se i při přípravě omáček, vzácně i při úpravě ryb a masa.

Ovesná kaše s rozinkami a jablky

Potřebujeme:

  • 250 ml mléka 
  • PL vanilkového extraktu 
  • 75 g cukru 
  • 100 g ovesných vloček 
  • 1-2 lžíce másla 
  • 2-3 lžíce třtinového cukru 
  • 2 jablka 
  • rozinky 
  • lískové oříšky 
  • zakysaná smetana

Postup:
Mléko, vanilkový extrakt a cukr dáme do středně velkého kastrolu a pomalu přivedeme k varu, vsypeme ovesné vločky a povaříme 2-3 minuty nebo do zhoustnutí. 
Kaši promícháme a rozdělíme do misek. Máslo rozpustíme v pánvi, přisypeme třtinový cukr a necháme zkaramelizovat a mírně zhoustnout. 
Pak do pánve přidáme plátky jablek, rozinky a zlehka je opečeme. Směs dáme na kaši a posypeme sekanými lískovými oříšky. Podáváme s kopečkem smetany.

Tip líného labužníka

Zelí nakrájíme na jemné nudličky a vložíme do salátové misky. Jablko oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kostičky, smícháme v misce s 2 lžícemi rozinek, bílým jogurtem, který ochutíme citronovou šťávou a přírodním cukrem. Vše promícháme

Autor: Zita Nová

 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus