Rajčata obsahují?
S rajčaty se spojuje bouřlivá minulost. Stejně jako brambory se do našich končin dostali díky Američanům. Ihned po jejich "objevení" nastala dilema, zda jejich přiřadit k ovoci nebo zelenině. Záhada byla rozluštěna až na konci 19. století.
Všechny dohady a spory ukončil soud v roce 1893. Za dovoz ovoce se totiž v té době neodváděla daň. Vyšší moc ji tedy nakonec zařadila mezi zeleninu a tam patří až dodnes. Kromě toho, že jde o velmi chutnou potravinu, za zmínku rozhodně stojí i její zdravotní účinky.
Milují ji všechny kuchyně světa
Zvýšený zájem o zdravé stravování se naštěstí iu nás těší stále větší popularitě. Přitom se nemusíte omezit jen na řeckou či italskou kuchyni, která se bez kvalitních rajčat neobejde. Šťavnaté červené plody jsou oblíbenou příměsí i klasických Slovensku jídel. Už jste snad zapomněli jak skvěle chutná domácí rajčatová omáčka, případně guláš?
Bohatství vitamínů a minerálů
Rajče obsahuje vitamin C a E, provitamin A, ale také vitamíny skupiny B. Z minerálních zda stopových látek je v ní zastoupen hlavně draslík a železo. Rajčata jsou bohaté na vlákninu a pro vysoký obsah karotenu a vitaminu C, patří k vůbec nejzdravějším zelenině. Konečně, už 100 g vyzrálých rajčat zásobuje tělo dospělého člověka čtvrtinou denní potřeby vitamínu C.
Účinná redukční dieta
Právě červených rajčat si smíte dopřát libovolné množství, aniž se ručička váhy pohnula směrem nahoru. Sto gramů plodů má jen 20 kalorií, takže při redukční dietě jsou přímo skvělou alternativou. Jejich složky podporují aktivitu trávicího ústrojí a urychlují práci střev. Kromě toho, že pomáhají snižovat krevní tlak, dodávají tělu i beta-karoten. Chrom zas navozují dlouhodobý pocit nasycení a ušetří vás náporu vlčího hladu. Čerstvá šťáva z rajčat má čistící a posilující účinek.
Lykopen proti rakovině
Některé výzkumy dokazují, že rajčata jsou právem zařazeny mezi protirakovinné potraviny. Může za to právě lykopen, červené barvivo obsažené v zelenině a některých druzích ovoce, které potlačuje v buňkách tzv. volné radikály (ty způsobují stárnutí buněk). Právě tímto způsobem mají schopnost snižovat riziko tvorby rakovinotvorných zárodků.
Lykopen patří do skupiny karotenoidů a je nejsilnějším a nejúčinnějším známým antioxidantem. Zmínky o něm se objevily v literatuře před necelými deseti lety po prokázání, že lykopen používán jako potravinový doplněk, může organismus chránit před rakovinou plic, kůže, prostaty, trávicího traktu a prsu.
Vůbec nejnižší výskyt zhoubných nádorů se sklonem k šíření byl zaznamenán v zemích Středomoří, zejména v Řecku a Itálii, kde ve stravě dominují právě rajčata. V zemích, kde se rajčata konzumují méně, je riziko rakoviny nesrovnatelně vyšší.
To stále není všechno
Rajče podporuje krvetvorbu, prospívá pokožce, vlasům i nehtům. Dokáže posílit buněčnou strukturu a přispívá ke zvýšení imunity. Známé jsou dokonce její antibakteriální účinky.
Syrová i vařená
I rajčata je nejlepší konzumovat v syrovém stavu. Podávejte je s olivovým olejem, bazalkou a mořskou solí, které zvyšují léčivou sílu. Nezapomínejte však na to, že důležitý lykopen z nich dostanete při vaření. Z tohoto důvodu přípravu zvolte půl na půl.
A na závěr jeden tip: pokud máte zahradu, zkuste si v okolí oblíbené lavičky vysadit stromeček nebo keře rajčat. Nebude vás obtěžovat žádný hmyz.
Autor: Zuzana Smutná