Proti rakovině s C
Asi nejznámější představitel z řady vitamínů je právě "céčko". Za jeho objevení získal maďarský vědec dr. Albert Szent-Györgyi v roce 1937 Nobelovu cenu. Vitamín známý také pod názvem kyselina askorbová je pro zdravý život člověka nezbytná a třeba ho tělu neustále dodávat. Má to své opodstatnění.
Z každé strany slyšíme o důležitosti antioxidantů, které bojují proti volným radikálům nacházejícím se všude kolem nás. A právě céčko je tímto antioxidantem. Zbavuje naše tělo škodlivin, ať už jsou to jedovaté látky, dusičnany, těžké kovy nebo škodlivý LDL cholesterol.
Naše tělo tak ochraňuje nejen zevnitř, ale i zvenčí. Záslužná činnost, když si uvědomíme fakt, že dlouhodobé působení těchto volných radikálů může mít za následek i rakovinové onemocnění.
Vitamin C dále chrání tělesné tkáně, cévy a v neposlední řadě ostatní vitamíny. Důležitý je při vývoji chrupavek, kostí a zubů, při regulaci normálního tělesného růstu a při hojení ran. Rovněž podporuje vstřebávání některých látek, například vápníku a železa. Stimuluje tvorbu bílých krvinek, což je důležité pro imunitu. Tím, že céčko podporuje kolagenová vlákna, udržuje naši pleť i celé tělo pružné. I proto se o něm říká, že zpomaluje stárnutí. A protože má co do činění i s "hormony dobré nálady", bojuje proti depresím a stresu. Některé výzkumy dokonce prokázaly, že vitamin C je pomocníkem pro alergiky, protože má schopnost zabránit alergiím, anafylaktickému šoku a astmatickým záchvatům. A když jsme u výzkumech, vědci Národního onkologického institutu USA dokázali, že vitamin C snižuje riziko rakoviny o 50%. A to je solidní číslo, nemluvě o výzkumech, které podpořily teorii, že podávání vysokých dávek pacientům nemocným rakovinou zvyšuje jejich naději na přežití.
V současnosti se příliš v úvahu neberou, protože vitamin C nefunguje "antirakovinovo" na 100%, ale co funguje? Platí to ale i obráceně - nedostatek tohoto vitamínu je spojený se zvýšeným výskytem nádorových onemocnění. Céčko by měli tělu dodávat všichni, ale zejména kuřáci, lidé, kteří nasadili až příliš přísné diety, těhotné ženy, sportovci, lidé, kteří si rádi vypijí, užívají léky nebo ti, kteří jsou pod stresem zda mají slabou imunitu. Nedostatek tohoto vitaminu se může projevit fyzickou i psychickou únavou, podrážděností, poruchami spánku, slabou imunitou, bolestmi kloubů, zduření dásněmi, pomalým hojením ran, vypadáváním zubů či krvácením do kůže a sliznic.
Ve své přirozené formě se nachází zejména v ovoci a zelenině. Slušné množství obsahují například citrusové plody, černý rybíz, jahody, jablka a broskve a ze zeleniny je významným zdrojem zelí, brokolice, rajčata, petržel či paprika.
Nejvíce (Nejhodnotnějšími) céčka se nachází v čerstvých nebo pářením potravinách. Vařením ve vodě se vitamín ničí. Stejně ani teplo a světlo mu nedělají dobře, proto by se mělo ovoce a zelenina sníst čím dříve a zbytečně neskladovat. Dostat ho koupit i jako uměle vyrobenou kyselinu L-askorbovou. Klasicky však i zde platí, že přírodní varianta vítězí. V syntetické náhražky totiž chybí živý vitamín s doprovodnými látkami, a tedy je ochuzena o mnoho již zmíněných léčivých vlastností .
Autor: Zuzana Smutná