Proti onemocnění srdce a depresiv je avokádo

Jeho původ sahá do oblasti Střední Ameriky, ale v současnosti se mu daří i v Evropě, a to především ve Španělsku a Řecku. Je skvělou alternativou másla, výživné pleťové masky, ale také přísadou opravdu chutných a zdravých jídel. Řeč je o avokádu, jedno z nejoblíbenějších ovoci posledních let.

  • Stejně jako olivy, i toto chutné ovoce je vynikajícím zdrojem zdravých tuků. Existuje několik druhů avokáda, které se prodávají v různých ročních obdobích. Nejznámější je avokádo Hass a charakteristickou tmavou, drsnou slupkou, a také jasně zelené Fuerte. Na jaře je k dostání zas výborné, velké a kulaté avokádo Reed.

Co v něm najdeme?

  • Jedno avokádo má zhruba 20 - 25% tuku, přičemž téměř polovinu z tohoto množství tvoří mononenasycené tuky. Polovička středně velkého avokáda obsahuje více draslíku než banán, ale jen velmi málo sodíku. Pro srovnání, nízkotučný margarín tvoří přibližně 55% tuku, avšak ani druhy se sníženým obsahem soli nelze zařadit mezi neslané potraviny. Mezi důležité živiny, které v avokádu najdeme, patří kyselina listová (vitamin skupiny B), vitamin A a také steroly.

Kolik postačí?

  • Jedno avokádo druhu Hass obsahuje kolem 2000 kilojoulů. Pokud ho rozřežete na polovičku a obě rozkrojíme na dalších pět kousků, už jeden z nich je jako denní dávka pro dospělého člověka dostačující.

S avokádem proti zvýšenému cholesterolu

  • Právě díky vyššímu obsahu zdravých tuků dokáže avokádo účinně snížit hladinu cholesterolu. Výzkumy dokázaly, že náhrada pěti procent kilojoulů získaných z nenasycených tuků (mastného sýru, másla, masa), mononenasycenými tuky (obsaženými např. v avokádu), sníží riziko infarktu o třetinu. Avokádo obsahuje i protirakovinovou látku glutathion, která je silným antioxidantem. Nezapomínejte, že pokud se rozhodnete avokádem nahradit jiné tuky v připravovaném jídle, nepřidávejte už žádné jiné.

Tip na správný nákup

  • Snažte se vybrat avokádo, které je na svou velikost poměrně těžké a nejlepší uděláte, pokud ho necháte dozrát doma na kuchyňské lince nebo v misce. Samotné zrání ještě urychlíte, pokud avokádo vložíte do papírového sáčku. Avokádo je zralé, pokud má dužinu při stopce měkkou, respektive se dá stopka snadno odtrhnout a dužina pod ní je zelená.

Dobré rady na závěr

  • Vyzkoušejte používat rozmačkané avokádo místo pomazánek, majonézy či margarínu.
  • Rozmačkané avokádo smíchejte s půlkou lžičky citrónové nebo limetkové šťávy. Směs vložte do vzduchotěsné nádoby , přikryjte a odložte do mrazničky klidně i na čtyři měsíce.
  • Citron je nápomocný i v případě, že se obáváte brzkého zhnědnutí avokáda. Potřete ho už zmiňovanou citrusovou šťávou nebo trochou olivového oleje a zabalte do fólie. Avokádo vám takto vydrží tři dny. 

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus