Problémy s lepkem

Charakter problému
Celiakie je autoimunitní onemocnění, při kterém se nesnášenlivost lepku projevuje gastroenterologické obtíže. Pro zánět a poškození sliznice tenkého střeva se zhoršuje vstřebávání živin, pacient trpí bolestmi žaludku, zvracením a průjmem. Často začne hubnout a problémem je i ztráta vitamínů a minerálů, čímž je ohrožena funkčnost i ostatních orgánových systémů, například jater. Pro nedostatek vápníku jsou celiatici ohroženi osteoporózou neboli řídnutím kostí více než zbytek populace. Lepek je látka, kterou obsahuje pšenice, žito, oves i ječmen, proto pacient nemůže konzumovat potraviny z obilovin, ale musí ignorovat i všechny výrobky, které obsahují lepek.
Co si dopřát a co z jídelníčku vyškrtnout
Pokud pacient důsledně dodržuje správný způsob stravování, v krátké době se může dostat opět do normálu a nemá žádné zažívací potíže. Musí však z jídelníčku vyloučit běžný chléb, koláče, těstoviny či moučná jídla a konzumovat jen ty vyrobené z bezlepkové mouky. Problémem je, že ty až tak moc nechutnají a jsou i finančně náročnější. Pacient musí zároveň dobře sledovat informace na obalu každého výrobku, protože mouka se přidává i do uzenin a párků a lepek se může vyskytovat i v kečupu a hořčici.

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus