Pro louskejte se ke zdraví

Když budete nejblíže bloudit mezi regály v potravinách a přemýšlet, co takové malé na zobkání byste si koupili, odbočte mezi ořechy.

Vlašské ořechy, lískové oříšky, mandle, arašídy či kešu ... Hrst těchto plodů a dodáte tělu celý balíček vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek.
Jakých?

Ořechy jsou známé vysokým obsahem kvalitních bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů B včetně kyseliny listové, vitaminu E nebo vlákniny. Z minerálů jsou v ořeších zastoupeny zejména zinek, selen, draslík, hořčík a mangan. Jako všechny tyto látky působí na naše tělo v praxi?

Konzumováním ořechů si snižujete hladinu toho "špatného" LDL cholesterolu bez toho, že byste ohrozili "dobrý" HDL cholesterol. Z toho plyne jejich antisklerotický účinek. Podle některých odborníků jsou ořechy ve snižování cholesterolu účinněji než olivový olej. Dopřejte si 30 gramů denně a udržíte své tepny pružné a zdravé. Díky kyselině alfa-lipoové mají ořechy antioxidační účinky. Dokonce oplývají protinádorovými účinky a podle amerických studií snižují i ​​riziko vzniku cukrovky. Jejich jedením podpoříte výkonnost imunitního systému a stejně i tvorbu krve.

Oříšky si vybírejte podle chuti, nebo rovnou podle jejich účinků.

  • Vlašské ořechy ochraňují cévy a srdce, snižují cholesterol a riziko vzniku mozkové mrtvice.
  • Lískové oříšky zlepšují paměť, zklidňují nervy a působí preventivně proti ledvinovým kamenům.
  • Arašídy bojují proti kožním a kardiovaskulárním problémům,
  • Kokos obsahuje mnoho selenu a vápníku a posiluje imunitní systém .
  • Kešu oříšky mají příznivé účinky na oči a kůži,
  • Para ořechy zlepšují paměť a koncentraci. Ať už si koupíte jakékoliv ořechy, pomohou vám i při vyčerpání, depresi či stresu.

Měli bychom vás však upozornit, že "bohapusté" mlsání oříšků před televizí, v práci či na procházce po městě se může rychle odrazit na vaší váze.

Ořechy jsou sice zdravé, ale mají vysokou energetickou hodnotu, proto stačí opravdu hrst a dost. Ideální je sníst denně pět velkých nebo deset malých oříšků. Stejně si nezaměňujte syrové ořechy s praženými a solenými. Těmi dostanete do těla v momentě množství solí a tuků a naopak, mnohem méně bílkovin, přičemž některé vitamíny se pražením ničí celkem.

Ořechy se poměrně rychle kazí, proto při jejich kupování zkontrolujte, zda nejsou napadeny plísní. Upřednostňujte balené před volně váženými a raději se vydejte do velkoprodejen, kde se dokládají nové výrobky častěji. Pokud chcete skladovat ořechy doma, vyberte jim tmavé, chladné a suché místo. Nechte je co nejdéle ve skořápce. Oloupané ořechy na sebe vážou cizí pachy, proto je držte ve skleněných nebo plastových nádobách. Pokud objevíte plesnivé či zatuchlé plody, určitě je nejezte. Mohli byste si uškodit.

Autor: Růžena Šípková

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus