Potraviny proti únavě
Jedním z nejdůležitějších prvků na světě je hořčík. Každý člověk potřebuje tento stopový prvek, protože bez něj by neměl žádnou energii a sílu. Hořčík napomáhá při výstavbě kostní hmoty, podporuje imunitní systém a je důležitý pro růst a tvorbu buněk. Bez něj nemáte dost energie, cítíte únavu, malátnost a už nemůžete. Proto si ho dopřejte dostatek.
V lidském těle je přibližně 23 - 27 gramů hořčíku. Většina je obsažena v kostech, menší část ve svalech a jen minimální množství se nachází v tělesných tekutinách. Právě proto se nedostatek hořčíku jen velmi těžko zjišťuje z krve. Pokud trpíte jeho nedostatkem, spíš si to všimnete na svých svalech. V takovém případě už nemůžete, chybí vám energie, pociťujete svalovou únavu a cítíte se malátné.
Častými příznaky nedostatku hořčíku jsou kromě rychlé únavy i bolesti hlavy, ztráta koncentrace, nespavost a ranní únava. Lidem, kterým chybí hořčík, často buší srdce a třesou se víčka, padají jim vlasy a lámou se nehty. Nejčastěji ale pociťují svalovou slabost a svalové křeče.
Pokud si chcete dopřát více hořčíku, máte na výběr z mnoha potravin, protože tento stopový prvek je součástí mnoha jídel. Z ovoce ho nejvíce obsahují datle, sušené meruňky, čerstvé banány a maliny, ostružiny, ale i čerstvé meruňky, kiwi, jahody a třešně. Všechny druhy ovoce však obsahují alespoň trochu hořčíku.
Ze zeleniny je na hořčík nejbohatší špenát, ať už syrový nebo tepelně zpracovaný. Hned za špenátem se v obsahu magnézia umístili sojové boby a artyčoky. Bohatá na hořčík je ale i vařená čočka, syrová i vařená brokolice, tepelně upravená nebo konzervovaná fazole, vařený hrách a rajčatový protlak bez přidané soli.
Bohaté na hořčík jsou téměř všechny ryby, ale úplně nejvíc svému tělu dopřejete, pokud si dáte candáta nebo tuňáka. Skvělými pro doplnění hořčíku jsou i treska, losos a mečoun. Z jiných druhů masa je na tom nejlépe krůtí a jehněčí, ale i kuřecí a hovězí. To však neznamená, že ve vepřovém se hořčík nenachází, právě naopak - vepřové kotlety bez tuku jsou na magnézium velmi bohaté.
Ze sýrů byste měli volit parmezán, ale i čedar nebo pasterizovaný sýr typu Eidam. Tím nejlepším zdrojem hořčíku jsou ale ořechy a semínka. Nejvíce ho najdete v ořechách pára, v mandlích, kešu ořechách a sušených piniových semínkách. Dopřejte si ale i arašídy, lískové a vlašské ořechy.
Bombou plnou hořčíku je celozrnná mouka, takže když si budete kupovat chléb, zvolte ten celozrnný. Jak vybrat ten správný se dozvíte zde: Chléb a štíhlá linie: Jaký můžete jíst a jak ho skladovat?
Mladá žena by denně měla přijmout 300 gramů hořčíku a mladý muž 300 až 400 gramů. Ženám ve středním věku se doporučuje 320 gramů denně a mužem ve středním věku 420 gramů. Příjem hořčíku nepodceňujte a dopřejte si ho opravdu dost.