Potraviny při kterých se netloustne
Asi všichni se už dopředu obáváme, do kolika oblíbených kousků oblečení se po svátků už nevejdeme. Pokud se nechceme vzdát hodování a mlsání, měli bychom přizpůsobit styl vaření a výběrem ingrediencí snížit kalorickou hodnotu jídel. Nabízíme pár vyzkoušených tipů a rad, jak během svátků a volných dní velmi nepřibrat.
- Bramborový salát se dá ochutit i nízkotučným jogurtem místo majonézy.
- Plnotučného mléka nebo smetany se vzdejme i při přípravě bramborové kaše a omáček.
- Polévky a jiná jídla nezahusťujme moukou, ale raději nastrouhaným bramborem.
- U řezníka si dejme zabalit raději libové hovězí nebo krůtí namísto mastného vepřového bůčku, a konzumujme spíše ryby a drůbež.
- Rybu nemusíme jen vysmahnout, existuje množství zajímavých receptur na dušenou nebo upečenou rybí pochoutku.
- Méně smažíme, raději volme vařená jídla nebo narychlo osmažené minutky či pečené maso v alobalu, kde potřebujeme použít minimum nebo žádný tuk.
- Při pečení koláčů šetřeme máslem, hledejme recepty s tvarohem a ovocem.
- K masovým jídlům si dávejme jen menší porce přílohy a nezapomínejme na zeleninové saláty, které zasytí, dodají vitamíny a díky vláknině se postarají také o dobrou činnost střev.
- Pro přísun vitamínů a dobrou funkčnost střev konzumujme pravidelně ovoce.
- Dezerty budou chutnat i s jogurtem, který v pohodě zastoupí smetanu.
- Do mozaiky prázdninového menu vložme i těstovinové nebo bramborové, vše lehce stravitelné pokrmy.
- Na stole si vedle talíře s pečivem položme i natural oříšky.
- Pro nadměrný přísun kalorií díky tradičních jídel, jako je smažený kapr nebo zelňačka, bychom měli zcela rezignovat na slané chipsy, sladkosti a co nejvíce omezit slazené nápoje. Žízeň uhasí i minerální voda nebo chutný čaj.
- A nakonec - neseďme stále u stolu plném pokušení, ale věnujte se i pohybovým aktivitám. Nemusí to být zrovna sportovní výkon na sjezdových lyžích, postačí hbitá procházka.
Poznámka:
Během vátečních dní bychom si před večeří měly doplňovat pouze základní kalorie, abychom její přípravu zvládli. Postačí kousek vánočky nebo pečivo s marmeládou a v průběhu dne lehký vývar a jablko nebo banán. Večeře bude chutnat více a do dalšího dne se i lépe vyspíme, protože si ušetříme žaludeční potíže.
Autor: Zuzana Smutná