Potraviny při kterých se netloustne


Asi všichni se už dopředu obáváme, do kolika oblíbených kousků oblečení se po svátků už nevejdeme. Pokud se nechceme vzdát hodování a mlsání, měli bychom přizpůsobit styl vaření a výběrem ingrediencí snížit kalorickou hodnotu jídel. Nabízíme pár vyzkoušených tipů a rad, jak během svátků a volných dní velmi nepřibrat.

  • Bramborový salát se dá ochutit i nízkotučným jogurtem místo majonézy.
  • Plnotučného mléka nebo smetany se vzdejme i při přípravě bramborové kaše a omáček.
  • Polévky a jiná jídla nezahusťujme moukou, ale raději nastrouhaným bramborem.
  • U řezníka si dejme zabalit raději libové hovězí nebo krůtí namísto mastného vepřového bůčku, a konzumujme spíše ryby a drůbež.
  • Rybu nemusíme jen vysmahnout, existuje množství zajímavých receptur na dušenou nebo upečenou rybí pochoutku.
  • Méně smažíme, raději volme vařená jídla nebo narychlo osmažené minutky či pečené maso v alobalu, kde potřebujeme použít minimum nebo žádný tuk.
  • Při pečení koláčů šetřeme máslem, hledejme recepty s tvarohem a ovocem.
  • K masovým jídlům si dávejme jen menší porce přílohy a nezapomínejme na zeleninové saláty, které zasytí, dodají vitamíny a díky vláknině se postarají také o dobrou činnost střev.
  • Pro přísun vitamínů a dobrou funkčnost střev konzumujme pravidelně ovoce.
  • Dezerty budou chutnat i s jogurtem, který v pohodě zastoupí smetanu.
  • Do mozaiky prázdninového menu vložme i těstovinové nebo bramborové, vše  lehce stravitelné pokrmy.
  • Na stole si vedle talíře s pečivem položme i natural oříšky.
  • Pro nadměrný přísun kalorií díky tradičních jídel, jako je smažený kapr nebo zelňačka, bychom měli zcela rezignovat na slané chipsy, sladkosti a co nejvíce omezit slazené nápoje. Žízeň uhasí i minerální voda nebo chutný čaj.
  • A nakonec - neseďme stále u stolu plném pokušení, ale věnujte se i pohybovým aktivitám. Nemusí to být zrovna sportovní výkon na sjezdových lyžích, postačí hbitá procházka.

Poznámka:
Během vátečních dní bychom si před večeří měly doplňovat pouze základní kalorie, abychom její přípravu zvládli. Postačí kousek vánočky nebo pečivo s marmeládou a v průběhu dne lehký vývar a jablko nebo banán. Večeře bude chutnat více a do dalšího dne se i lépe vyspíme, protože si ušetříme žaludeční potíže.

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus