Potraviny na osteropórozu

Jaké potraviny pomáhají v boji s osteoporózou, zhoršujícím se zrakem či vysokým cholesterolem.

Změny související s přibývajícím věkem zpomalte stravou
Osteoporóza útočí zejména na ženy. Změny v klimakteriu mají neblahý vliv právě na kosti, dochází k velkému úbytku hořčíku a vápníku, čili látek, které kosti před osteoporózou chrání. Proto dbejte na to, abyste ve stravě měli potraviny, které jsou právě na tyto stopové prvky bohaté. Jsou to: lněný olej, jablka, hrušky, hrozny, mandle, datle

Vysoký cholesterol zabíjí nejen muže, ale i ženy. Snižovat byste ho měli systematicky, když se tento problém podchytí v ranném stádiu, jde to i bez medikamentů. Třeba jen změnit jídelníček, vyloučit tučná, smažená jídla a zaměřit se na zdravou stravu. V boji s vysokým cholesterolem byste se měli zaměřit na: olivy, za studena lisovaný olivový olej, zelený čaj, banán, ovesné vločky, omezit příjem cukru

S pamětí to s přibývajícím věkem může jít rovněž "z kopce". Mozek reaguje na změny v organismu a také na to, co tělu dodáváme. Ačkoliv činnost paměti je ovlivněna i dědičností, přece jen jí můžeme trochu pomoci tím, co jíme. Chcete-li být "mozkově čilá" co nejdéle, jezte ryby (sardinky, tuňák, losos), mléko, fazole a sóju, oříšky, popíjejte červené víno

Oko stárne podobně jako celý organismus. S přibývajícím věkem nastávají změny na sítnici, které vedou ke zhoršení vidění. Vědci přišli s teorií, která před mrkví ještě upřednostňuje konzumaci ryb či darů moře. Ideální je, pokud se vám to podaří dvakrát do týdne. Kromě toho by vaše strava měla obsahovat vejce, zelí, česnek, cibule ale například i kapari

Autor: Marie Modrá

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus