Potraviny co nám škodí

Obecně je známo pět různých potravin, které mohou vyvolat u některých lidí s nejvyšší pravděpodobností chronická onemocnění.

Odhalte, které potraviny vám mohou škodit
1. Pokrmy z obilovin založené na pšenici a kukuřici - patří sem i ty potraviny, které mají pšenici přidanou ve složení. Ve studiích se zjistilo, že pšenice dráždí až 60% lidí.

2. Kravské mléko a výrobky z něj - možná mléko milujete a ani si neuvědomujete, že díky němu vám bývá těžko. Ptáte se proč? Kravské mléko je přednostně pro telátko a to má jinou trávicí soustavu jako člověk.

3. Kofein  - někomu pomáhá a někomu škodí. Možná kávu nepijete, ale nachází se také v čaji, proto opatrně s ním.

4. Droždí  - na vaši pleť bude vždy působit v podobě masky úžasně, ale někteří lidé mají z něj trávicí problémy, hlavně z chutných kynutých koláčů.

5. Citrusové plody  - někteří lidé nedají na ně dopustit, jiní se vyhazuje už jen pokud se na ně podívají.

Mírně negativní reakce na některou z uvedených, nebo i z jiných potravin je známá jako nesnášenlivost. Nepříjemností je to, že se může dostavit o několik hodin, dokonce až dní. Tyto reakce mohou přispět k bolestem hlavy, výkyvům nálady, ke ztrátě koncentrace, nebo i k vážnějším onemocněním. Na rozdíl od alergie, kde reakce probíhá v krvi a imunitním systému, zpomalena reakce na potraviny probíhá ve střevech. V trávicím traktu se vytvářejí toxiny plus jiné reakce a závisí na křehké rovnováhy různých bakterií jedince či se projeví, nebo ne.

Jak odhalíte to, co vám škodí
Pokud preferujete jídlo, kde se často vyskytuje potravina, která patří mezi "rizikové" a trpíte nevysvětlitelnými bolestmi hlavy, břicha, výkyvy nálady, nebo zažívacími problémy, tak na dobu jednoho týdne tuto potravinu vylučte. Protože kravské mléko a výrobky z něj se konzumují skoro v každé domácnosti, je rozumné začít s mléčnými výrobky, nebo těmi ze pšenice či kukuřice. V těchto dnech si nezapomeňte všímat informace na etiketách, abyste danou potravinu vyloučili důsledně. Pozor na kasein z mléka, pšeničný lepek a sladidla z kukuřice. Všímejte si jak se cítíte, popřípadě si pište deník.

Abyste měli důkaz o tom, že vám problémy způsobuje daná potravina, začněte po dobu dalšího týdne konzumovat právě tu potravinu, kterou jste vyloučili. Pokud to bylo mléko, několikrát denně pijte nízkotučné mléko, jezte jogurty a tvaroh. Pokud jste vyloučili kukuřici, jezte ji co nejvíce a to i v podobě kukuřičné placky, chleba, chipsů. Sledujte, zda se cítíte hůř, zda se dostaví bolesti, nebo únava. Uvědomte si však, že příznaky se mohou dostavit až o tři dny poté, co potravinu sníte.

Autor: Věra Mastná

 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus