Potraviny co nám dodají zinek
Chladné období a mráz ovlivňuje nepříznivě na naši pokožku a oslabuje náš imunitní systém. Právě v tomto období nám chybí jeden z nejdůležitějších minerálů - zinek. Za nedostatek tohoto prvku může naše strava. Přináší me vám top surovin, které jsou bohaté na tento prvek a díky nim můžete předejít mnoha zákeřným nemocem!
Ústřice
- V závislosti na druhu těchto mořských skvostů, je obsah vápníku rozličný. Zatímco ústřice chutnají nejlépe živé, slávky jsou ideální vařené v kombinaci s vínkem. Rozpětí zinku, který obsahují je 16 až 182 mg na 100 g porci.
Opékané pšeničné klíčky
- Pšeničné klíčky mají v sobě spoustu příznivých a potřebných látek jako bílkoviny, cukr, škrob, vitamíny a minerální látky. Opékané pšeničné klíčky (které se dají běžně zakoupit) se používají na posypání hlavních jídel - tedy na rýži, na salát nebo dušenou zeleninu. Poskytují 17 mg zinku na 100 g porci.
Telecí játra
- Játra jakéhokoliv zvířete prý obsahuje množství vitamínů a minerálních látek. Nejbohatší na zinek ze všech je právě telecí játra, ve které se nachází 12 mg tohoto prvku na 100 porci.
Nízkotučná hovězí játra
- Hovězí pečeně obsahuje také dostatečné množství zinku. Je důležité kupovat toto maso čerstvé. Disponuje 10 mg zinku, opět na 100 g porci.
Pečené dýňová semínka
- Dýňová semínka mají stejně jako hovězí pečeně, 10 mg zinku na 100 g porci. Patří k nejoblíbenějším surovinám na Středním Východě a ve Východní Asii. Ne vždy jsou dostupné v běžném supermarketu, proto je lepší vyhledávat jejich ve specializovaných obchodech na asijskou kuchyni.
Sušené semínka z melounu
- Podobně jako dýňová semínka, i ty melounové mají hodnotu zinku vysokou až na 10 mg na 100 porci. Také jsou příznačné pro asijskou kulturu a dají se konzumovat buď jako součást melounu nebo ho můžete koupit v podobě sušeného melounu v bio obchodech.
Hořká čokoláda
- Není čokoláda jako čokoláda. Zatímco mléčná čokoláda obsahuje jen 2.3 mg zinku, hořká až 9,6 mg zinku na 100 g porci. Dokazuje se i to, že hořká čokoláda v malém a přiměřeném množství má příznivé účinky na naše zdraví.
Jehněčí maso
- Jehněčí je snadněji stravitelná a bohatá na podíl tuků a bílkovin. Nejvíce oblíbená je v Americe, ale ani my Evropané nezaostává.
- V závislosti na kvalitě má v sobě od 4, 2 do 8,7 mg zinku na 100 g porci.
Arašídy
- Arašídy patří neodmyslitelně k svátkům a jsou skvělým zdrojem pro získání zinku. Obsahují až 8,8 mg zinku na 100 g porci, pokud jsou obyčejné. Pražené arašídy mají téměř jen polovinu tohoto minerálu, čili kolem 3, 3 mg.
Krab
- Krab je specialita pro opravdové gurmány, ale málokdo si uvědomuje, že právě v jakémkoli druhu kraba, najdeme vysoký podíl zinku. Představuje to až 7,6 mg na 100 g porci.
Autor: Zuzana Smutná