Potravinou k posílení imunity

Viry drze útočí. A hledají si nejzranitelnější oběti. Kromě nemocných a starších lidí či malých dětí se častým objektem stávají všichni, kteří nevěnovali pěstování imunity dostatek pozornosti. Zkusme alespoň hasit, když už chřipková infekce rozhořívá a přidat aktuální do seznamu pár účinných bojovníků s infekcí. K potravinám, které zlepšují obranyschopnost organismu a zároveň pomohou pročistit organismus a zlepšit trávení, patří ...

  • ... čínské zelí, ale i další druhy listové zeleniny s množstvím vitamínů (saláty, příloha na každém talíři nebo na Obložený chléb, případně krátce tepelně upravená ve woku.
  • ... česnek obsahující látku allicin, která působí protizánětlivě a posiluje imunitu (součást pomazánek, zeleninových salátů i tepelně upraveného masa či brambor a hlavní ingredience klasické cesnačky - chutné a zdravé polévky).
  • ... cibule, osvědčený generál v boji s bakteriemi, viry a plísněmi (součást zeleninových salátů, oblíbená polévka, čaj nebo nadrobno nakrájená na chlebíčky s domácím sádlem).
  • ... červená paprika, která při pravidelné konzumaci je obranou před prochladnutím a chřipkovým virem (saláty, součást svačinové obložené housky nebo studené večeře).
  • ... šípkový čaj s vitamínem C, který nám pomáhá odolávat infekci.
  • ... celer s přítomným vitamín B6, draslíkem a vlákninou podstatnou pro správné fungování střev (nastrouhaný do salátů a pomazánek, součást zapékaných jídel a hustých vývarů).
  • ... brokolice, která pro vysoký obsah vitamínu C chrání organismus před infekcí (salát v kombinaci s česnekem, zapékaná s brambory nebo s těstovinami).
  • ... houby s více schopnostmi - posilují imunitu, urychlují léčbu virových onemocnění a chrání také srdce (kombinované s rýží, zapékané s těstovinami, přidány do zimních bramborových polévek).
  • ... kysané zelí jako bohatý zdroj přírodních probiotických kultur, které zlepšují činnost střev (zapékaná s mletým masem, kombinovaná s haluškami, polévka či kapustnice na sto způsobů, příloha k pečenému masu, salát v kombinaci s nastrouhaným jablkem).
  • ... jablko, z něhož profituje náš imunitní systém, ale pochlubit se může i detoxikačními účinky a jablečná šťáva pomáhá srazit horečku při viróze (součást salátů, ale nejlepší je přímá konzumace jako denní porce čerstvého ovoce, při tepelné úpravě se ztrácejí vzácné vitamíny). 

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus