Pohanka a její zázrak

Pohanka kdysi okupovala jen stoly chudých lidí a jako potravina byla dost podceňována. Když však lékaři objevili její pozitivní účinky na zdraví, velmi rychle se rozšířila i mezi ostatní, a zejména mezi lidi, kteří se snaží zdravě jíst.

Toto obilí s chutná jako rýže, určitě byste ji měli zahrnout do běžných receptů.
Za dobrou pověst pohanky jako zdravé potraviny mohou zejména flavonoidy, konkrétně jeden - rutin. Označuje se také jako vitamín P a chrání buňky naší cévní soustavy. Utěsňuje stěny cév a dělá je pružnějšími, zastavuje krvácení (např. při hemoroidech), působí preventivně a léčivo při žilních chorobách a křečových žilách.

Pohanka tedy pomáhá při žilních chorobách či křečových žilách, působí proti krvácení z nosu či dásní, působí na regulaci krevního oběhu, posiluje nedostatečnou potenci. Stejně má příznivé účinky i na imunitu člověka a preventivně působí proti revmatickým chorobám a artritidě. Příznivě ovlivňuje srdce, játra, cévy a trávicí orgány a doporučuje se také při žaludečních nebo dvanácterníkových vředech, střevních nádorech a mnoha nemocech trávicího traktu. Kromě rutinu dostaneme díky pohance do těla i vápník, zinek, selen, draslík, hořčík, železo a nenasycené mastné kyseliny. Ty, jak známo, snižují množství škodlivého cholesterolu v krvi. Stejně si doplníte vitaminy skupiny B, vitamin E a C a důležité aminokyseliny a samozřejmě vlákninu. Pohanka je zásaditá potravina, takže odvádí z těla kyseliny a tím napomáhá k acidobazické rovnováze.

Dvě věci, které byste měli o pohance vědět, její kalorická nasycenost (ve 100 g se nachází přibližně 350 kcal) a schopnost zvýšit krevní tlak. Pravidelnou konzumací totiž pohanka cévy nejen utěsňuje, ale může je také zúžit a tak nepatrně zvýšit krevní tlak. Pohanku tedy určitě nejezte denně, pokud vám hrozí vysoký krevní tlak.

Pohanku dostanete koupit již prakticky v každém hypermarketu nebo v obchodě se zdravou výživou. Na výběr ji máte v podobě krupice, mouky, vloček či šrotu. Nahradí vám jakoukoliv obilovinu, můžete si z ní upéct chléb, připravit lívance a palačinky, nákypy, sladké i slané kaše a těstoviny. Je výborná i na zahuštění polévek. I na internetu najdete spoustu receptů na koláče, placky, pohankové omelety či pohankové těsto, ve kterém můžete obalovat třeba maso nebo sýr.

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus