Pepř a co o něm nevíme

Koření si už v dnešní době nevážíme tak jak si ho kdysi vážili naši předkové, protože ho máme v každém obchodě a zná ho i malé dítě.

Život bez koření by byl fádní
Právě černé, bílé a kayenské pepře patřily mezi první, které se objevily v Evropě z exotického Orientu. Černý a bílý pepř pochází z Indie, roste na popínavé keři a jsou to tytéž zrna. Rozdíl je pouze v tom, že pepř jsou sušené nezralé zrna a bílý pepř jsou zralé zrna, z nichž se odstraní černá slupka. Malý detail a chuťově velký rozdíl, však?

Kayenské koření má název z řeckého výrazu štípat, vzhledem ke své vlastnosti. I když nyní roste téměř ve všech tropických zemích, jeho původní domov je v Mexiku, Jižní Americe a Zanzibaru.

Historie
Už kdybyste hledali na svitcích ze sumerského období před více než 5000 lety, našli byste zmínku o používání koření. Ve starověkém Egyptě používali směs koření na balzamování své mrtvé. Starověcí lékaři z Říma a Řecka používali kayenské koření proti únavě, letargii, rýmě, slabému trávení a podobně. Odkdy se mezi Východem a Západem otevřeli první obchodní cesty, koření se dostalo do Evropy a začalo soupeření, která země získá převahu a nejlepší podmínky pro obchodování.

Dobrodruzi často riskovali všechno, dokonce sám Vasco de Gama hledal kvůli koření cestu jižně od afrického kontinentu, ale ani Kryštofa Kolumba neobešla vášeň pro koření. Z obchodu s kořením se zrodila moc některých států v Itálii, jakými byly Benátky, Janov, nebo Florencie. Ve středověku se koření vyvažovalo zlatem, lidé ho používali jako prostředek proti infekcím jako je tyfus, cholera, spála, plané neštovice, ale i na zmírnění otoků při artritických kloubech.

Samozřejmě, některé názory se v minulosti podstatně lišily, protože dokud se v Indonésii kayenské koření používalo jako prostředek k vyvolání potratu, v Japonsku se jím léčila neplodnost.

Koření dnes
Všechny tři uvedené druhy koření mají stimulační účinek, který působí na krevní oběh a imunitní systém. Tím, že koření zvyšuje pocení, podporuje ničení toxinů v těle. Výzkumy ukázaly, že používání pepře do jídel může zlepšit kvalitu přijímané potravy a tím přispívá ke zlepšení celkového zdravotního stavu. Toto zlepšení nastává hlavně díky účinné složce alkaloid piperinu. Piperine má schopnost zvyšovat vstřebávání a biologické využití více živin z potravy.

Kromě toho, piperin má podobné složení jako morfin a efektivně působí proti bolesti. Kayenské koření má zase účinnou složku alkaloid capsaicin, díky čemuž má odkrvující účinky a pomáhá uvolňovat sraženiny a katary v nosních a čelních dutinách. Kayenské koření je vhodné proti únavě, při nervové slabosti a podchlazení. Ohnivá chuť na jazyku vysílá do mozku impuls na vylučování endorfinu, který v lidském těle blokuje bolest a vyvolává příjemné pocity.

Venkovní použití
Tyto tři pepře můžete přidat do maziv na bolestivé klouby, nervové bolesti, ale i do kloktadel na bolaví krk.

Autor: Gusta Farná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus