Ovoce které ná pomáhá udržet zdraví
Abyste dali svému organizmu všechny potřebné látky, nemusíte hledat nic v malých obchodech s cizokrajnými plody, nemusíte kupovat nejdražší odrůdy exotického ovoce a nemusíte ho ani speciální připravovat. Ty nejlepší látky v sobě ukrývá obyčejné jablko.
Právě obyčejné jablko, které koupíte v každém supermarketu a na každém trhu, vám může udržet pevné zdraví. Bojuje proti rakovině několika typů. Podle výzkumů se ve slupce jablka nacházejí látky, které potlačují rakovinu tlustého střeva až o 43 procent. Jablka obsahují i flavonoidy, které snižují riziko rakoviny plic o 50 procent a obsahují i flavonoid kvercitín, který snižuje riziko rakoviny prostaty.
Jablka jsou dokonce i skvělou prevencí proti astmatu a proti cukrovce 2. typu. Skrývají v sobě pektin, který snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi. Obsahují bór, který působí jako prevence proti osteoporóze a je důležitý pro naše kosti.
Mají silné antioxidační účinky a dokáží chránit před srdečně-cévními onemocněními. Po brusinkách jsou jablka druhým ovocem s největším obsahem antioxidantů.
Jablka jsou zdrojem vlákniny, takže mají dobrý vliv i na metabolismus a na trávení. Pomáhají našemu mozku díky draslíku, který v sobě skrývají, dodávají mu kyslík a pomáhají při přenosu signálů v nervovém systému.
Díky jablkům se můžeme i lépe soustředit, protože zvyšují koncentraci. Zajistí nám lepší spánek a bojují proti depresi.
Kromě všech zdravotních účinků mají skvělý vliv i na naši krásu. Dodávají pokožce krásnou barvu a zbavují pleť akné.
Mnoho účinných látek obsahují ve slupce, právě proto byste je neměli tohoto "pláště" zbavit. Nemusíte je nijak připravovat, stačí je jíst syrové. Pokud ale máte trochu času, zkuste pár jablek odšťavnit. Když si koupíte jablečný džus v obchodě, může stát, že kolem jablek ani neprošel. Pokud si je ale odšťavníte doma, máte jistotu, že přijímáte ty nejlepší látky. Vylisované ovoce je skvělým způsobem, jak se udržet ve formě.
Autor: Zuzana Smutná