Ovoce které léčí

Že ovoce je zdravé a denně si naše tělo zaslouží dostat alespoň pár kusů těchto vitaminových balíčků, víme všichni. Přesto někdy obcházíme misky s jablky a hruškami tak dlouho, až se scvrknou a vyhodí. To nejmenší, co můžeme pro naše zdraví a krásu udělat, je opláchnout je pod vodou a zakousnout se do nich. Samozřejmě, nejen jablka a hrušky ...
Ženy na dietách znají účinky ananasu nazpaměť. Má vysoký obsah enzymů, díky kterým zlepšuje trávení, urychluje spalování tuků, zabraňuje tvorbě tukové tkáně a zmírňuje různé záněty. Odvodňuje organismus, zmírňuje otoky, pomáhá při střevních poruchách a průjmu. Odstraňuje stařecké skvrny a pročišťuje trávicí trakt. Obsahuje vitamin C, provitamin A, vitaminy B, kyselinu listovou a minerály draslík, hořčík, vápník, fosfor, zinek a železo. Čerstvě vytlačená šťáva se používá při horečnatých onemocněních a při mořské nemoci.

Banán je znám svými antidepresivními účinky, které má díky obsahu proteinu tryptofanu. Ten se v těle přeměňuje na serotonin a tak zlepšuje náladu. Díky vitamínu B vám banán zase uklidní nervy. Stejně obsahuje magnézium a draslík. Jeden - dva kousky tohoto ovoce denně zlepší náladu, koncentraci a pomohou usnout.

Hrozny obsahují vysoký podíl draslíku, díky kterému se z těla odstraňují odpadní látky. Jeho slupky obsahují vlákninu, která podporuje činnost střev. Zastoupeny jsou v něm vitamíny A, C, E a vitaminy skupiny B. Dokáže regenerovat vrchní část pokožky, zmírňuje stavy při žlučových a ledvinových kamenech. Díky jeho močopudným účinkům pomáhá z těla vyplavovat škodlivé látky. Dodává tělu hodně antioxidantů a pomáhá zmírňovat únavu a depresi. Má detoxikační účinek na játra a udržuje rovnováhu střevní flóry. Hrozny a hroznová šťáva ochraňují kardiovaskulární systém.

Hruška sice neoplývá množstvím vitamínu C, ale obsahuje vitamín B, vápník a fosfor. Má antibakteriální, močopudný a posilující účinek. Pomáhají při vysokém krevním tlaku a močových kamenech. Vařené a pečené se používají hrušky proti kašli a záduše, odvar ze sušených hrušek proti průjmům. Toto ovoce má pročišťující účinek na střeva, odstraňuje zácpu a jiné poruchy trávení. Dejte si pozor na odrůdy s drobnými zrníčky v dužině. Lidem s citlivými střevy a poruchami žlučníku mohou způsobovat potíže, pokud se jedí v syrovém stavu. Plané hrušky mají léčivější vlastnosti jako hrušky ušlechtilé.

Jablka jsou dodavatelem antioxidantů, které nám pomáhají udržet krásnou pleť i bojovat proti rakovině. Obsahují totiž látky, které pomáhají omezovat nádorové buňky. Jelikož obsahují hodně vody, zaženou dobře žízeň a zároveň vytvářejí v ústech vhodné prostředí, ve kterém vám těžší vznikne zubní kaz. Díky jablkům dostanete do těla hodně vitamínu C, draslíku a vlákniny. Pročišťují organismus, účinkují při bolestech hlavy, průjmech a zácpách.

Pomeranč se kromě široko daleko známého faktu, že je bohatým zdrojem "céčka", může pochlubit i obsahem draslíku a hořčíku, díky kterým pročišťuje organismus. Toto původem asijské ovoce posiluje obranyschopnost organismu a snižuje hladinu cholesterolu. Výzkumy ukázaly, že lidem, kteří jedli denně citrusové ovoce, se snížilo riziko onemocnění rakovinou. Stejně jako například hrozny, i pomeranče mají silný antioxidační efekt na naše buňky. Vitaminy skupiny B pomáhají ke krásnější pleti.

Nezapomínejte, že čerstvému ​​ovoci se nic nevyrovná. Džemy, zavařeniny a plechovicové pochoutky vám ho nenahradí, ať na obalu píší o jakémkoliv procentu ovoce. Projděte se mezi regály, vyberte pár kusů nepřezrálé ovoce a nezapomeňte ho umýt horkou vodou. Ta prý lépe smývá postřiky.

Autor: Zuzana Drahá

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus