Ovesné vločky jsou balzámem

Ovesné vločky jsou balzámem na nervy a mimořádně cennou potravinou, ale někdy neprávem opomíjenou.

Historie ovsa sahá až do raného středověku, kdy jeho výhody objevili Slované. Je ze všech obilovin nejmladší, má krátkou vegetační dobu a dnes se ho na světě pěstuje na 50 druhů.
(A jak jsou koně po ovsu bujní, zdraví a s lesklou srstí…!!!)

Co je v nich dobrého?

Vločky se vyrábějí loupáním ovsa z napařovaných obilek a následným mačkáním nebo mletím na jemnější vločky. Je v nich přibližně 66,5 % sacharidů (těch složených), 14,4 % bílkovin, 6,8 % tuku a 12% vlákniny. Jsou tedy skvělým snídaňovým zdrojem energie.
Právě kvůli obsahu tuku nemají dlouhou skladovatelnost a snadno žluknou. V kuchyni je tedy musíme skladovat pečlivě a kontrolovat jejich kvalitu.
Obsahují mnoho železa, vápníku, hořčíku, fosforu a zinku. Mají také hodně vitamínů skupiny B a lecitinu, který přispívá ke zlepšení paměti.

Léčí

Mají uklidňující účinek, pomáhají léčit neurózy a zmírňují účinky stresu. Snižují hladinu cholesterolu a prospívají i diabetikům, neboť stabilizují hladinu krevního cukru. Což je dobré nejen pro diabetiky, protože stabilní hladina cukru v krvi nás chrání od nepřekonatelné chuti na sladké.

Pro obsah vlákniny jsou doporučovány při zácpě, hemeroidech či poruchách trávení. Jsou lehce stravitelné. Pomáhají udržovat v pořádku střevní sliznici. Navíc navozují pocit sytosti, takže člověk méně jí a díky tomu hubne.
Využívá se při léčbě ekzému, při kožních onemocněních, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy, snižují riziko cévních chorob a infarktu.
Je známý pro svoji posilující schopnost, vločky jsou vhodnou potravinou při rekonvalescenci, při jarní či jakékoliv jiné únavě.

Dobré na pleť i na sex

V kuchyni mají všestranné využití, na sladko, na slano. Dělá se z nich vánoční cukroví i nádivky do masa. Navíc malé množství namočených pomletých či jemných vloček nahradí vejce, neboť nádivku spojuje.

Jsou přídavkem též v kosmetice, kdy vyhlazují pleť a vyživují ji.

A na závěr: Údajně jsou ovesné vločky výtečným přírodním afrodisiakem.

Autor: Nora Válková

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus