Oříšky prospívají zdraví

V přiměřené míře má konzumace různých druhů oříšků pozitivní zdravotní účinky.
Některé domácí i exotické druhy pomáhají například hubnout, jiné slouží jako zdroj vitamínů nebo pomáhají usnout či dokonce přinášejí užitek při cukrovce ...

Vlašské ořechy
Strava obohacená o vlašské ořechy významně snižuje hladinu špatného cholesterolu a zvyšuje dobrý cholesterol, současně vlašské ořechy redukují záněty a normalizují zvýšený krevní tlak. Lískové oříšky lískové oříšky jsou bohaté na srdci prospěšné nenasycené tuky a jsou bohatým zdrojem vitaminu E, který ochraňuje buňky. Kromě toho jsou bohaté na vlákninu a minerálie, jsou všestranně zdravou potravinou.

Mandle
Vysoký obsah vlákniny a nulový obsah sacharidů způsobuje, že mandle a potraviny s jejich obsahem mají nižší glykemický index. Pomáhají vyrovnávat se s cukrovkou druhého typu.

Arašídy
Tuky, bílkoviny a vláknina v arašídech pomohou udržet pocit sytosti na delší dobu, burské oříšky tak redukují chuť k jídlu a při mírné dietě obsahující arašídy lze dosáhnout přiměřená hmotnost. Pistácie Pár hrstí pistácií ve skořápce obsahuje více draslíku než banány. To pomáhá jako součást zdravé výživy dosáhnout hladinu krevního tlaku na potřebné úrovni, neboť draslík otupuje účinky soli.

Para ořechy Para ořechy jsou nejbohatším zdrojem selenu, který pomáhá chránit buňky. Vyšší hladina selenu snižuje riziko některých druhů rakoviny. Dva ořechy pokryjí více než denní potřebu.

Pekanové ořechy

Pět pekanových ořechů obsahuje asi šestinu doporučené denní dávky zinku, který je zásadní pro fungování bílých krvinek, které bojují proti bakteriím a virům, včetně nachlazení a chřipky.

Autor: Soňa Perková

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus