Ořechy zdroj vitamínů

Co sladce chutná, hořkne při trávení, řekl Shakespeare. Ne vždy. K výjimkám patří ovoce, zelenina a ořechy (!) - Výživné bomby.

Ořechy by neměly chybět na žádném stole. Nejenže obsahují celou řadu vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a nenasycené mastné kyseliny, jsou také dokonalou náhradou masných, mléčných a vaječných bílkovin. Kromě toho ořechy podporují látkovou přeměnu a vylučování toxinů, příznivě ovlivňují pokožku, sliznice, nervovou soustavu, játra a jsou výživnou bombou pro mozek.

K nejvhodnějším ořechům patří mandle, vlašské ořechy, pistácie, para ořechy a pekanové ořechy. Sladké kešu oříšky jsou poměrně kalorické, ale na druhé straně okamžitě dodají energii, takže jsou ideálním "doplňkem" pracovních přestávek. Arašídy , které obsahují silný potravinový alergen, mohou být pro některé lidi velmi nebezpečné, ale všichni ostatní si s jejich pomocí mohou snížit hladinu špatného cholesterolu a zlepšit kvalitu pleti (samozřejmě, mluvíme o arašídech, které jsou nepražené a nesolené). Lískové ořechy jsou mimořádně bohaté na vitamin E a pomáhají při přetíženosti. Piniové oříšky mají zase hodně železa a doporučují se při anémií. Kokosové ořechy jsou poměrně kalorické , ale bohaté na vlákninu a jsou vhodné při zažívacích problémech.

MANDLE

  • Mandle jsou bohaté na antioxidanty, vápník, hořčík, zinek a selen. Pravidelná konzumace mandlí (denně mezi hlavními jídly cca 10 jader) pomáhá zmírnit nervozitu, únavu, deprese a nespavost. Mandle by měly zařadit do svého jídelníčku i lidé ohroženi osteoporózou a vysokou hladinou špatného cholesterolu.

VLAŠSKÉ OŘECHY

  • Vlašské ořechy představují bohatý zdroj nenasycených mastných kyselin omega-3, draslíku, železa, vápníku a zinku. Konzumace vlašských ořechů se doporučuje lidem, kteří mají problémy se srdcem, imunitním systémem, nervy, ale i ledvinami (vzhledem k nízkému obsahu sodíku). Jsou výbornou potravou pro mozek, a tak by neměly chybět na jídelním lístku studentů a lidí vyššího věku.

 

PISTÁCIE

  • zelenkavá pistácie jsou bohaté na provitamin-A, železo a vlákninu. Pomáhají při problémech s očima a nervovým systémem.

PARA OŘECHY

  • Tyto ořechy jsou sice nejmastnější, ale patří k nejhodnotnějším. Představují významný zdroj selenu, a tím se řadí k potravinám, které příznivě ovlivňují imunitní systém, srdečně-cévní onemocnění, rakovinové onemocnění a problémy s pokožkou a vlasy.

 

PEKANOVÉ OŘECHY

  • Pekanové ořechy jsou v podstatě vlašské ořechy "po americku". Nemají tolik výživných látek jako vlašské ořechy, ale působí antioxidačně a snižují hladinu špatného cholesterolu.

Tip: Máte chuť na sladké? Udělejte si zdravé ořechové jednohubky.

Potřebujete: několik druhů ořechů dle vlastního výběru, vypeckované datle a "robot" na drcení ořechů (citlivější jedinci i špunty do uší).

Postup: Všechny "zúčastněné" ořechy nechte rozdrtit; rozdrcené ořechy vložte do větší misky, přidejte lžičku vody a promíchejte. Pak rozdrťte (rozmixujte) vypeckované datle (přidejte k nim pár kapek vody). Kaši z datlí přidejte k rozdrceným ořechům a vytvořte ořechově-datlové "těsto". Z připraveného "těsta" naformujte kuličky a ořechové jednohubky jsou hotové. (Můžete je podle vlastních představ přizdobit, nebo je můžete servírovat na lupíncích růží a pod.). Dobrou chuť!

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus