Ořechy - zázrak

I přesto, že ořechy patří mezi nejstarší suroviny, kterými se živili ještě naši pra předkové před deseti tisíci lety, věnujeme jim stále málo pozornosti. Místo toho, abychom v nich našli pravidelnou dávku vitamínů nebo ingredienci do jídel, konzumujeme je opražené a osolené a zapíjejí doušky vína nebo jiného alkoholu.

Ořechy jsou bohatým zdrojem vitaminu E, vitaminu B2 (riboflavinu, který je antioxidantem), thiaminu, niacinu, minerálů jako magnézia, fosforu, draslíku, mědi. Díky omega 3 - mastným kyselinám chrání imunitní systém, snižují cholesterol a zpomalují vznik kardiovaskulárních onemocnění. Kromě vlákniny, která podporuje správné fungování trávicí soustavy, jsou užitečným zdrojem bílkovin, a to zejména pro vegetariány. Lidem, kteří odmítají živočišnou stravu, nenahradí ořechy všechny aminokyseliny, ale ve spojení s luštěninami, obilovinami a celozrnným chlebem možná vyvážit deficit bílkovin z masa, mléka a vajec. Při dietě je velmi prospěšné vyměnit cukrovinky za ořechy, které sice obsahují hodně kalorií a tuku, ale v jejich případě jde o zdravé nenasycené mastné kyseliny, které našemu zdraví prospívají.

Největší nevýhodou ořechů je alergie. Jsou totiž nejběžnějším alergenům a lidé na ořechy alergičtí se musí vyvarovat jakýmkoliv pokrmem, které obsahují byť jen stopy po oříšcích. Pokud vám na zahradě rostou ořechy, lískové oříšky a podobně, dbejte hlavně o jejich skladování. Musí být uloženy na suchém a tmavém místě, protože velmi těžko odolávají plísním, které produkují mykotoxiny. Nekonzumujte žádné ořechy, na kterých povrchu je vrstva plísně. Také si kupujte jen dozrálé mandle s hnědou skořápkou, vyhýbejte se jemně zelenkavé, nezralé skořápce. Takové nezralé mandle obsahují v sobě toxický plyn kyanovodík. Ořechy by měli konzumovat děti od čtyř let, menší by se mohly zadusit, proto jim nabízejte jen drcené nebo mleté ​​oříšky.

Oříšky v kuchyni
Zatímco pojem ořech se v biologii vztahuje pouze na malé množství ovoce tvrdé skořápky (vlašské ořechy, lískové ořechy, kaštany, žaludy), v kulinářském odvětví pod oříšky rozumíme i arašídy (luštěnina), mandle, pistácie, pekanové ořechy, makadamové oříšky, piniové oříšky a podobně, které jsou většinou pouze semeny některých rostlin.
Pro ​​střední Evropu jsou typické zejména vlašské ořechy a lískové ořechy, které se využívají při pečení cukrovinek, zákusků, dezertů a dortů. Ostatní ořechy lze dostat na trhu a v obchodech, a to buď v sypané formě, kdy jsou čerstvé a nedochucované, nebo pražené a solené. Podávají se většinou k alkoholickým nápojům nebo se konzumují jako pochutina mezi více jídly. Avšak pražením se snižuje výskyt vitamínu E a thiaminu.

Používání oříšků jak gastronomické ingredience se stále ignoruje. Africká, asijská a dokonce i italská a španělská kuchyně nabízejí množství receptů, v nichž lze kreativně využít lahodnou chuť oříšků spojenou s jejich výživnými vlastnostmi. V chudších krajích, kde jsou maso a ryby nedostupným zbožím, nahrazují v pokrmu maso, v Indii jimi zahušťují a vylepšují omáčky k masitým jídlům, v Turecku zaručují delikátnost zákusků a cukrovinek, Italové je podávají k rybám nebo přidávají do pesta a Španělé ke králíkovi, kuřecím, k rybám a do omáček. Z mnoha ořechů se lisují i ​​oleje, které se používají nejen v kuchařství (arašídový olej), ale i v kosmetickém průmyslu (mandlový olej).

Mandle jsou důležité zejména v cukrovinářství, vyrábí se z nich množství sladkostí, cukrovinek, dortů, dezertů a dokonce i marcipán. Používají se ovšem i v studené kuchyni - v salátech, a v teplé kuchyni - od zahušťování polévek a omáček až po masité pokrmy z drůbeže, ryb a jiných druhů masa. Mandle jsou výborné i s rýží (turecký pokrm pilaf z dlouhozrnné rýže, jehněčího, sušených meruněk, cibule, skořice, máty a mandlových lupínků). Lískové oříšky využívají zejména Španělé a nejen na přípravu nugátových krémů a čokolád.

Španělská omáčka Romesco má mnoho obměn, avšak její základem je sušená aromatická paprika romesco, která se může nahradit osmaženou nebo opečenou kapií, česnek, tři rajčata, opražené nebo upečené mleté ​​lískové oříšky a mandle, dvě lžičky vinného octa, olivový olej, pepř, špetka kajanskej papriky nebo mleté ​​chilli. Do směsi se může přidat i starý nakrájený chléb, namočený do olivového oleje a kapka sherry.

Americká kultura je velmi známá svým burákovým máslem, které si Američané natírají na sendviče. Indové připravují podobné máslo z kešu oříšků a zahušťují jím omáčky a jiné pokrmy. Arašídy se nejčastěji vyskytují v indonéské a malajské exotické kuchyni. Z burských oříšků vyrobí pastu, ze které připravují omáčky a nálevy. K indonéskému jídlu Satay, které sestává z grilovaného vepřového masa marinovaného v česneku, koriandru, zázvoru, arašídovém oleji, a ve vodě rozpuštěném kokosovém krému, se podává arašídová omáčka. Na oleji osmažte cibuli s česnekem, kmín a zázvor. Do rozmíchané směsi přidejte arašídovou pastu a kokosový krém rozpuštěný ve vodě. Přikryté povařte dvě až tři hodiny během pravidelného míchání, aby směs nepřipálila a aby se ingredience dobře promíchaly. Když je omáčka dostatečně hustá a nejsou v ní hrudky, okořeňte směs chilli paprikou, osolte, deset minut povařte na malém ohni a podávejte s rýží, zeleninou nebo i kuřecím masem připraveným na asijský způsob.

Z kokosových ořechů se lisuje kokosové mléko, které se přidává do indických, indonéských nebo malajských omáček, v Brazílii jím ochucují rýži a v ostatních částech světa je kokosový ořech znám díky tyčinkám, cukrovinkám a sladkostem. Z kaštanů se vyrábí pyré, máčí se v sirupu, čokoládě, mleté ​​kaštany se přidávají do polévek, omáček a nádivek. V Malé Asii jsou ořechy častou ingrediencí zeleninových nebo zelenino-ovocných salátů. Milovníci pravé exotiky si mohou připravit tureckou lahůdku ze zrn granátového jablka, posekaných oliv, olivového oleje, citrónové šťávy a z na hrubo posekaných vlašských ořechů. Salát stačí okořenit solí a červenou paprikou a přidat na jemno nakrájenou mladou cibulku. V Indii jsou mimořádně oblíbené burské oříšky neboli arašídy, připravují z nich i osvěžující okurkový salát. Do nakrájené okurky přidají kousky zelené papriky, pomleté ​​pražené arašídy, kokosovou moučku, dvě lžíce posekané máty, citrónovou šťávu, sůl a cukr. Do salátu se přidají i na oleji opražené černé hořčičné semena s kmínem a kajanskou paprikou.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus