Omega kyseliny pro zdraví

Je velmi důležité, jaké tuky konzumujeme. Někomu už jen při slově tuk naskakuje husí kůže, jiní slastně přivřel oči a představí si slaninu s vajíčkem, nebo pečené vepřové masíčko.

Rybí tuk. Ani za svět?
Ti, kteří jsou absolutně proti tukům nemají pravdu a labužníci v druhém případě také ne. Jak to tedy je?

Obecně rozdělujeme tuky na nasycené a nenasycené. První skupina podporuje přenos eikosanoidů, které způsobují zánětlivé procesy a srážení krve. Naše buňky jsou přetížené moderními tuky, z nichž vzniká cukrovka, srdeční choroby, rakovina a mnoho dalších civilizačních onemocnění. Myslíte si, že chlebíček s rostlinným máslem je výhra, protože se to říká v reklamě? Zkuste jít na to logicky, rostlinné máslo je původně tekuté, takže nějak ho musí dostat do "roztíratelné podoby" a to bez tvrdé chemie nepůjde.

Chcete-li se přesvědčit sami, dejte si rostlinné máslo na 2-3 měsíce na balkon a pak jakoby jste našli. Zkuste to udělat s reálným máslem, které bohužel také nepatří mezi nejzdravější tuky, ale alespoň se poškodí. Pokud to tedy shrneme, ani živočišné, ani uměle ztužené rostlinné tuky nejsou pro vaše tělo výhrou.

Do druhé skupiny nenasycených tuků patří mononenasycené mastné kyseliny kde je nejznámější olivový olej a polynenasycené mastné kyseliny omega-3, které se nacházejí v mořských produktech a některých suchozemských rostlinách. Mění se na látky, které způsobují rozšiřování cév, snižují zánětlivé procesy a míru poškození buněk. Do této skupiny patří i kyseliny omega-6, které se nacházejí v sójových bobech, ořechách ale i margarínech.

V našich zeměpisných šířkách hodně ryb nejíme, proto dostáváme do těla zejména omega-6 kyseliny. Takoví Eskymáci mají k dispozici hlavně ryby a s nimi i dostatek omega-3 kyselin a proto mají slabý výskyt chronických onemocnění. Například onemocnění cév se zhoršují tím více, čím méně mořského tuku člověk sní a zvyšuje se i riziko infarktu. Několikrát týdně by se měly jíst ryby: lososy, sardinky, makrely, sledě a tuňáky.

Jen 30 gramů ryb denně může přispět k obnovení zdravé funkci buněk a zachránit množství lidí před invaliditou. Pozor však na ryby ze sladkých vod, protože ty nepatří mezi nejzdravější. Mezi námi i mořské ryby si třeba vybírat, protože není moře jako moře av dnešní době jsou skoro všechny vody znečištěné.

Správně ryby jsou tedy z oceánů, jezte více druhů, protože všeho moc škodí, nejezte kůži z ryb, neboť právě v ní je nejvíce nečistot. Ideální je mít rybu na talíři 2-3 x týdně. Samozřejmě ryby bychom měli jíst čerstvé, ne naložené v oleji a zakonzervované. Těhotné ženy by neměly jíst ryby z vnitrozemských vod, mečouni, žraloci a pokud jim chutnají tuňáky, konzumaci by měly omezit 1 x za měsíc.

Proč byste rybí tuk jíst měly:
- protože při kloubním revmatismu - snižuje bolesti v kloubech 
- pomáhá snížit riziko infarktu o 1/3 
- udržuje průchodné cévy a tím předcházíte trombóze 
- jestliže máte vysoký krevní tlak - omezí spotřebu léků 
- pomáhá při zánětlivém onemocnění střev 
- snižuje svědění a zarudnutí při psoriáze 
- pomáhá zmenšovat příznaky při roztroušené skleróze 
- u některých jedinců snižuje počet záchvatů astmatu 
- jestliže trpíte migrénami, u některých lidí snižuje intenzitu a frekvenci bolestí

Pokud vás nic nepřesvědčí a rybu nesníte, sáhněte alespoň po výživových doplňcích omega-3 kyselin. Výsledek se určitě dostaví.

Autor: Lucie Nová

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus