Olivový olej pro zdraví

Na celém světě kuchařky nahrazují živočišné oleje rostlinnými. Jsou totiž chutnější a mají pozitivní účinky na zdraví člověka.

Olivový olej je jediný, který se vyrábí z plodů stromů a ne z rostlin a může zůstat v přírodním stavu bez rafinace a chemických přísad. Olivový olej by měl být pravidelnou součástí naší stravy. Má totiž pozitivní vliv na látkovou výměnu a je lehce stravitelný. Výzkum potvrdil, že díky velkému obsahu nenasycených mastných kyselin je olivový olej dobrým prostředkem na snižování hladiny škodlivého cholesterolu. Navíc reguluje vysoký krevní tlak a vyrovnává hladinu cukru v krvi. Polévková lžíce na lačný žaludek podporuje činnost střev, pomáhá při gastritidě, zácpě, nadýmání a pálení žáhy. Mastné kyseliny v olivovém oleji podporují růst kostí u dětí a dospívající mládeži. A nejen to. Olivový olej obsahuje vitamín E, který bojuje proti předčasnému stárnutí. Stymuluje práci žlučníku a lze jím vyvolat vylučování drobných až středně velkých kamenů - ale jen pod lékařským dozorem. Z vnějšku je olivový olej dobrý na popraskanou kůži a rychlejší hojení jizev. Nejhodnotnější olivový olej je lisovaný za studena, protože v něm zůstávají zachovány důležité substance prospěšné našemu zdraví.

Autor: Bětka Šedivá

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus