Olivový olej pro dlouhý život

Kvalitní olivový olej - olej z prvního lisování, takzvaný panenský - je jedním ze zdrojů dobrého zdraví a dlouhého života ...

Při koupi, skladování a používání olivového oleje je dobré akceptovat několik následujících zásad:
- Všímejte si informace uvedené na obalu olivového oleje: kyselost (zmiňovali jsme se o ní v první části článku); oblast, ze které olivový olej pochází; firmu, která olivový olej produkuje; datum plnění, datum spotřeby a obsah.

- Pokud kupujete olivový olej v láhvi (může být i v plechovce), vyberte si tmavé sklo, které chrání olej před světlem. Olej skladujte na tmavém, chladném místě, ale ne v ledničce. Nedoporučuje se kupovat nadměrné zásoby olivového oleje, protože po cca 18 měsících začíná olej ztrácet typickou chuť a aroma.

- Olivový olej je ideální na vaření. Dodává jídlům specifickou chuť a dělá je líp stravitelnými: pizza a koláče díky olivovému oleji získávají pěknou kůrku, jemnost a šťavnatost; vařené brambory jemně zalité olivovým olejem a zapečené v troubě mají lahodnou chuť a jsou křupavější ...

- Při tepelné úpravě jídel olivový olej zvětšuje svůj objem, a proto se ho (ve srovnání s jinými tuky) spotřebuje méně: například 1 polévková lžíce oleje = 2 čajové lžičky olivového oleje, 1 šálek oleje = 3/4 šálku olivového oleje.

- Recept na pravý řecký salát:
150 g sýru Feta pokrájeného na kostky
4 rajčata nakrájená na trojúhelníčky
1 oloupaný okurka nakrájená na kolečka
1 velká cibule nakrájená na malé kousky
2 polévkové lžíce kapary
1 čajová lžička sušeného oregana
15 - 20 černých oliv
Dresink: 1 / 2 šálku olivového oleje (extra virgin), 2 polévkové lžíce červeného vinného octa, sůl, pepř.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus