Ochránci zdrví

Některé potraviny zdraví prospívají a jiné škodí ... Předpoklad, že co škodí, víc chutná, už dávno neplatí; stačí si představit například chutně připravené brambory ...

K ochráncem zdraví, kteří by neměli chybět v žádném jídelníčku, patří:

  • - hrášek ; který snižuje v krvi hladinu špatného cholesterolu (LDL), pomáhá organismu bojovat proti karcinogenním látkám a je bohatý na rozpustnou vlákninu
  • - česnek ; má antibakteriální, antivirové a protihoubové vlastnosti, snižuje hladinu špatného cholesterolu a chrání před rakovinou (především konečníku a močového měchýře)
  • - cibule ; disponuje poněkud vlastnostmi antibiotik, snižuje srážlivost krve a chrání před rakovinou
  • - sladké brambory ; chrání před žaludečními vředy a rakovinou
  • - brokolice ; obsahuje kyselinu listovou, která chrání vyvíjející se plod před poškozením a má protirakovinné účinky
  • - zelí ; v syrové podobě má výrazné protirakovinné účinky a pomáhá zvyšovat celkovou imunitu organismu
  • - špenát ; snižuje hladinu špatného cholesterolu a upravuje vysoký krevní tlak
  • - kukuřice ; pomáhá předcházet srdečně-cévním onemocněním a chrání před rakovinou prsu, konečníku a prostaty
  • - pálivá paprika ; brání poškození DNA a vzniku více druhů rakoviny
  • - mrkev ; ochraňuje lehce zranitelný typ buněk (např. plicní buňky) před karcinogenními látkami
  • - jablko ; snižuje v organismu hladinu špatného cholesterolu a má protirakovinné účinky
  • - grapefruit ; neutralizuje účinek karcinogenních látek, snižuje srážlivost krve a brání ucpání cév
  • - jahody ; mají výrazný protirakovinový účinek, předpokládá se, že výskyt rakovinového onemocnění snižují několikanásobně
  • - hroznové víno ​​; obsahuje látky ničící karcinogeny.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus