Ochránci zdrví
Některé potraviny zdraví prospívají a jiné škodí ... Předpoklad, že co škodí, víc chutná, už dávno neplatí; stačí si představit například chutně připravené brambory ...
K ochráncem zdraví, kteří by neměli chybět v žádném jídelníčku, patří:
- - hrášek ; který snižuje v krvi hladinu špatného cholesterolu (LDL), pomáhá organismu bojovat proti karcinogenním látkám a je bohatý na rozpustnou vlákninu
- - česnek ; má antibakteriální, antivirové a protihoubové vlastnosti, snižuje hladinu špatného cholesterolu a chrání před rakovinou (především konečníku a močového měchýře)
- - cibule ; disponuje poněkud vlastnostmi antibiotik, snižuje srážlivost krve a chrání před rakovinou
- - sladké brambory ; chrání před žaludečními vředy a rakovinou
- - brokolice ; obsahuje kyselinu listovou, která chrání vyvíjející se plod před poškozením a má protirakovinné účinky
- - zelí ; v syrové podobě má výrazné protirakovinné účinky a pomáhá zvyšovat celkovou imunitu organismu
- - špenát ; snižuje hladinu špatného cholesterolu a upravuje vysoký krevní tlak
- - kukuřice ; pomáhá předcházet srdečně-cévním onemocněním a chrání před rakovinou prsu, konečníku a prostaty
- - pálivá paprika ; brání poškození DNA a vzniku více druhů rakoviny
- - mrkev ; ochraňuje lehce zranitelný typ buněk (např. plicní buňky) před karcinogenními látkami
- - jablko ; snižuje v organismu hladinu špatného cholesterolu a má protirakovinné účinky
- - grapefruit ; neutralizuje účinek karcinogenních látek, snižuje srážlivost krve a brání ucpání cév
- - jahody ; mají výrazný protirakovinový účinek, předpokládá se, že výskyt rakovinového onemocnění snižují několikanásobně
- - hroznové víno ; obsahuje látky ničící karcinogeny.