Nejzdravější potraviny ve světě
Existuje řada studií, které se zabývají nejzdravějšího potravinami světa a jejich výsledky se ne vždy shodují. Proto jsme vybrali jen ty, které se objevily ve více výzkumech a které mnozí odborníci považují za top v oblasti stravy a výživy. Co by tedy nemělo chybět na vašem talíři?
1. Borůvky
- Borůvky mnozí odborníci považují za zázrak, který obsahuje neuvěřitelné množství antioxidantů. Kromě toho jsou bohaté na vitamíny C a E. Působí proti močový problémům, snižují obsah špatného cholesterolu v krvi a podporují činnost mozku.
2. Losos
- Losos se považuje za nejzdravější rybu, je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny, vitamíny D a B. Působí preventivně před srdečním infarktem, artritidě, depresi, je skvělý pro zdraví kostí a při dietách. Losos je nejzdravější rybou, ale můžete si dát i nějakou jinou. Rybí maso totiž obecně působí velmi dobře na naše zdraví.
3. Brokolice
- Podle amerického lékaře a odborníka na výživu a stárnutí Stevena Pratta je brokolice jediná zelenina, která působí skutečně preventivně proti rakovině konečníku a střeva. Má neskutečně hodně vitamínu C a velmi málo kalorií, takže je skvělou volbou i při dietě. Posiluje imunitu a stimuluje tělo k lepším výkonům.
4. Rajčata
- Rajčata jsou bohatým zdrojem velmi silného antioxidantu lykopenu, který mimo jiné působí preventivně před rakovinou děložního čípku, prsu a plic. Rajčata snižují riziko srdečních onemocnění, snižují cholesterol a zpomalují stárnutí.
5. Jogurt
- Obsahuje živé kultury a bakterie prospěšné pro náš organismus. Je bohatým zdrojem vitamínu B a vápníku. Posiluje trávení, snižuje vysoký krevní tlak a pomáhá proti osteoporóze.
6. Olivový olej
- Několik výzkumy potvrdily, že právě olivový olej je důvod, proč lidé ve středomořských státech trpí rakovinou méně než lidé ze severní Evropy. Významným způsobem snižuje i riziko srdečně-cévních onemocnění, působí preventivně proti osteoporóze a střevním problémům.
7. Jablko
- V naší zeměpisné šířce jeden z nejdostupnějších druhů ovoce, jehož příznivé účinky na naše celkové zdraví jsou opravdu obrovské. Bojuje proti rakovině několika druhů, snižuje obsah cholesterolu, chrání před srdečně-cévními onemocněními a pomáhá našemu mozku.
Autor: Zuzana Smutná