Náhražka cukru Stévie
Jihoameričtí Indiáni nazývali steve caa-Yup, sladká tráva. Pro vědu ji objevil v roce 1887 paraguayský přírodovědec dr. Bertoni, ale až v roce 1931 z ní francouzští chemici izolovali bílou krystalickou látku steviosid. Nuž a dnes z ní Japonci vyrábějí až 3 000 tun sladidla ročně, které u nich nahrazuje všechny umělá sladidla (ty jsou zakázány). Od roku 1992 se pěstuje i u nás.
Léčivé účinky
Stévie snižuje pocit únavy, hladinu krevního cukru i krevní tlak, pomáhá při snižování tělesné hmotnosti, zlepšuje imunitu, má antibakteriální účinky, pomáhá při prevenci zubního kazu, při zánětech dásní při začínající paradentóze. Zvyšuje odolnost proti kvasinkovým infekcím. Listy stévie jsou bohaté na vitamíny B a C, na flavonoidy, třísloviny, silice i steroly a obsahují i dobrou dávku vápníku a draslíku. Steviosid z jihoamerické rostliny Stevia rebaudiana je 100 - až 300-krát sladší než sacharóza. Je dobrou náhradou za všechny formy cukru i umělých sladidel. Používá se v potravinářském průmyslu, v přípravcích ústní hygieny a podobně. V domácnostech stévie nachází využití ve formě čerstvých nebo sušených drcených lístků, případně ve formě tekutého či krystalického koncentrátu, který může mít nahořklou příchuť.
Jak si vypěstovat sladkou trávu?
Stévie je v podstatě teplomilná rostlina, která je v tropických podmínkách stálezelený trvalkou, v chladnějších podmínkách jen letničky. Tvoří bohatě rozvětvené keře a kvete oboupohlavního bílými kvítky. Její semena jsou velmi drobné, hnědé s příbalovou informací, takže jejich vítr snadno roznese. Mají jen krátkodobou klíčivost, proto je jistější Steve množit vegetativně pomocí řízků. Sladké látky se nacházejí jen v nadzemních částech rostliny v množství 1 až 2% steviosidu. Jeho koncentrace však silně závisí na klimatických podmínkách stanoviska a je vždy nejvyšší před kvetením, proto se právě tehdy rostliny sečou. Množení výsevem. Pokud zkusíme množit Stevia ze semene, připravíme si prosátý, dobře propustný a teplem dezinfikováný substrát. Na jeho mírně utiskováném a vyrovnaném povrchu rozsypeme semínka a přikryjeme je nepatrnou vrstvou zeminy - nejlepší když je "pocukrujeme" přes sítko. Opatrně zalijeme, tedy částečným ponořením květináče do vlažné vody. Klíčení semen vyžaduje teplotu 20 až 25 ° C a trvá 10 až 14 dní. Když mají rostlinky čtyři až pět párů pravých lístků (obvykle po 40 až 50 dnech), můžeme je vysadit na záhon, pokud je teplota ovzduší dostatečně vysoká a stálá.
Stévie v kostce
- Výška: 30 až 188 cm
- Půda: písčito-hlinitá nebo černozem s pH 4,5 až 5; vhodné je pěstovat ji na půdách s vysokou spodní vodou
- Světelné podmínky: náročnější na světlo
- Zavlažování : mělký kořenový systém (pod povrchem půdy) , proto třeba pravidelně zavlažovat, nejlépe podmokem, a povrch půdy chránit před přísušky, například mulčováním
- Citlivost: velmi citlivá na mráz, růst zastavuje již při 12 ° C, při teplotě nad 40 ° C hyne (proto pozor na přehřátí rostlin pěstovaných ve skleníku) ochrana proti škůdcům: rostlina se chrání sama - sladkými látkami (steviosid, dulkosid a rebaudiosid)
- Sběr: nejlepší chuť mají mladé lístky, které jsou sbírány před květem
Vegetativní množení
Na vegetativní množení si na začátku léta nařízneme z matečných rostlin stonkové řízky dlouhé 30 až 50 mm s terminálním pupenem a párem listů. Spodní konec odřezků ošetříme kořenovým stimulátorem růstu a šikmo je zasadíme do propustného substrátu v kryté podnožové vinice. Zakořenění trvá přibližně jeden až dva týdny. Starší trsy rostlin můžeme množit i dělením - každá část musí mít dostatek kořínků.
Zdravější mlsání se Stevieho
- Ovocný čaj sladíme tak, že čajovou směs s jedním až dvěma lístky stévie zalijeme horkou vodou a necháme 15 minut vyluhovat.
- Pravý čínský čaj sladíme po dvou až třech minutách louhování čajových lístků přidáním lístků stévie.
- Podobně sladíme i kávu.
Protože stévie nemá stabilní obsah sladidla, je dobré si její sladivost předem odzkoušet. Pokud chceme Stevieho osladit zákusky, musíme počítat s tím, že jí dávka objemově nenahradí původní dávku cukru. Třeba vědět, že stévie nekaramelizuje, nevzniká barevně výrazná kůrka a nepřikrmuje kvasnice jako cukr (což je základem úspěchu při kynutém cestě). Proto do těsta slazeného Stevieho musíme přidat prášek do pečiva. Zhruba platí, že ¼ lžičky rozdrcené sušené stévie se sladkostí rovná jedné plné lžičce cukru. Foto: thinkstock.cz
Osvěžující nápoje sladíme tak, že si ze stévie uděláme nejprve sladký nálev (několik lístků zalijeme horkou, ne vařící vodou a necháme je 10 až 15 minut louhovat) a jím sladíme nápoje.
- Citronádu si připravíme tak, že do půl litru studené vody nastrouháme kůru z půlky citronu, přilijeme 270 ml čerstvé citronové šťávy, osladíme podle chuti nálevem ze stévie, přidáme kostky ledu a ozdobíme plátky citronu a lístky máty.