Myrta koření které nám provoní pokrm

Pokud byste v moudrých knihách hledali pojem myrta, našli byste definici o stále zelený středomořském keři s drobnými bílými květy. A také i mýtus, že víno z plodů myrty bylo dlouhé období považováno za elixír mládí a krásy.
Myrta (botanicky: Myrtus communis) znamená v překladu balzám, myrha. Tento keř se už v dávné minulosti využíval k přípravě éterických olejíčků. Extrakty z listů se nanášely na obličej i tělo, což pokožku očistilo i osvěžilo. V svatební kytici žádné nevěsty nemohla myrta chybět - jako symbol lásky a věrnosti. Jisté však je, že myrta nádherně vynikne nejen v květináči, ale i v zahradě. Kromě příjemné vůně je i výborným kořením, která se hodí k rozmanitým restovaným jídlům.

Myrta se vysazuje do dobře propustné půdy na slunné stanoviště. Je částečně mrazuvzdorná. Dobře se jí daří i v květináči. Dokonce není potřeba ani její časté přesazování, protože stísněnost kořenů jí vyhovuje.
Během celého roku se sklízejí listy myrty, používají se čerstvé. Květiny lze sklízet v létě, plody na konci podzimu. Právě listy i plody jsou vhodné do dušených jídel a polévek.
Pokud vás trápí akné, měli byste vyzkoušet olej z plodů. Akné jím jemně potřete (zvonku!). Infekce močových cest zase pomáhá léčit zápar z listů.

Autor: Marie Nováková

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus