Mrkev nás chrání
Na mrkvi je nejzdravější především vysoký obsah betakarotenu. Z medicínských výzkumů vyplývá, že nízká hladina betakarotenu v krvi zvyšuje riziko vzniku některých typů rakoviny.
Vědci dokázali, že vysoký příjem betakarotenu chrání před poškozeními, které způsobují volné radikály. V těle se betakaroten přeměňuje na vitamin A, potřebný pro zdravé sliznice.
Jak být bystrozraký
Jedním z prvních signálů nedostatečného příjmu vitamínu A je šeroslepost, neschopnost očí přizpůsobit se šeru a tmě. Vitamín A v tyčinkách sítnice vytváří oční purpur, látku nezbytnou pro vidění v noci. Při nedostatku vitamínu A stačí sníst denně jednu mrkev a vidění za tmy se zlepší.
Pozor na pesticidy
O mrkvi je známo, že může obsahovat jedovaté látky. Při testování se v některých kořenech našla nepřijatelně vysoká hladina pesticidů určených k hubení mšice mrkvové. Proto je třeba každou mrkev dobře oškrábat a ukrojit její vrchní část.
Středomořská mrkev s pomerančem a kerblíkem
Potřebujete:
- 2 pomeranče
- 2 malé mrkve
- 50-60 g smíšených semínek dýně a slunečnice
- několik větviček kerblíku nebo petrželky Dressing: - PL citronové šťávy - PL slunečnicového oleje - 2 lžíce řepkového oleje - sůl - pepř
Postup:
1. Nejprve oloupeme pomeranče a tak, abychom zachytili vytékající šťávu, jejich rozdělíme na měsíčky, které pak dáme do misky k zachycené šťávě.
2. Potom očistíme mrkev a pomocí ostrého nože nakrájíme na dlouhé tenké hranolky. Ty přidáme ke kouskům pomeranče a do směsi nasypeme semena.
3. Důkladně, ale s citem promícháme všechny ingredience spolu se šťávou z oloupaných pomerančů.
4. Na závěr přidáme kerblík nebo petrželku a smícháme s dresinkem připraveným z uvedených surovin.
Tip líného labužníka
Očištěnou mrkev a křen nastrouháme na jemno, smícháme, v trošce vody rozmícháme sůl, ocet, cukr, několik kapek oleje a nalijeme na zeleninu. Vše smícháme a salát podáváme dobře vychlazený.
Autor: Zdena Pomalá