Mléko úplný zázrak
Epidemie třetího tisíciletí. I tak se nazývá osteoporóza, společensky nejzávažnější onemocnění pohybového aparátu. Způsobuje dramatické zhoršení kvality života a v mnoha případech i smrt. Jedním z nejpřirozenějších způsobů prevence je konzumace mléka a mléčných výrobků.
Osteoporóza se nazývá také tichý zabiják. Jde o nebezpečné a bolestivé onemocnění, které způsobuje úbytek kostní hmoty, což má za následek jejich řídnutí a hlavně lehké zlomení. Postihuje především ženy v období menopauzy. Zlomeninu, která souvisí s osteoporózou utrpí ve svém životě 30 až 50% žen a 15 - 30% mužů. U žen nad 45 let zapříčiňuje vyšší počet strávených dní v nemocnici jako je tomu u jiných nemocí, a to včetně cukrovky, infarktu myokardu či rakoviny prsu.
Jelikož nebolí, osteoporóza je tak právem označována za "tichou epidemii 21. století "a mnozí z nás přijdou na to, že jsou její obětí až po první zlomenině. Osteoporóze, odvápnění kostí a jejich řídnutí a dalším chorobám kostí se dá přitom účinně zabránit právě konzumací mléka.
Z průzkumu společnosti Tetra Pak vyplývá, že každý obyvatel České republiky spotřebuje ročně v průměru 53 litrů mléka. Je to nárůst spotřeby mléka oproti roku 2010, kdy to bylo 51,4 litrů na osobu, ale na druhé straně v roce 2009 to bylo 54, 15 litrů mléka. V porovnání se západními zeměmi je však jejich spotřeba mléka mnohem vyšší. Například Španěl vypije průměrně 87 litrů, Fin dokonce 126 litrů mléka.
Určující vliv na budoucí stav kostní dřeně má právě konzumace mléka, především v raném dětství. Nejjednodušší a přitom přirozenou prevencí proti slábnutí a řídnutí kostí je zvýšený příjem vápníku, který může lidské tělo nejlépe získat z mléka a mléčných výrobků. Vápník obsažený v dalších potravinách (ryby, luštěniny, listová zelenina) vstřebává organismus těžší. Využitelnost vápníku z mléka a mléčných výrobků se pohybuje okolo 30%, zatímco z rostlinných zdrojů je to jen 5 - 10%.
Vápník obsažený v mléce se velmi dobře vstřebává do těla, protože se v něm vyskytuje v rozpustné formě. Výzkumy také ukázaly, že povrch mikrobiálních mléčných kultur na sebe váže cholesterol a tyto buňky se pak z těla vyloučí. Mléko proto nemá vliv na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi. Naopak často dochází k jeho snižování, a to i při konzumaci polotučného a tučného mléka.
Mléko obsahuje celou řadu živin důležitých pro všechny věkové skupiny. Organismu dodává bílkoviny, tuky, uhlohydráty, vitamíny, minerály a je také skvělým zdrojem hydratace. Mléko a mléčné výrobky jsou cenným zdrojem vápníku. Tři porce mléčných výrobků (např. sklenice mléka, jogurt a kousek sýra) pokryjí denní potřebu vápníku pro optimální fungování lidského organizmu.
Aby si mléko zachovalo svoje výživné látky, musí být chráněno před nepříznivými vlivy. Trvanlivé mléko plněné do aseptických kartónových obalů společnosti Tetra Pak je chráněno před světlem, teplem a mikroorganismy. Díky šetrnému tepelnému ošetření a kartónových obalů tak zůstanou v mléce zachovány důležité živiny jako jsou bílkoviny, vitaminy a vápník a to bez přidání konzervačních látek.
Autor: Zuzana Opatová