Mléko a brynza jsou zázračné potraviny

Mléko je absolutně dokonalá potravina, která tělu dokáže dlouhodobě zajistit živiny, které potřebuje.
Velmi prospěšná je také brynza a zakysané mléčné výrobky. Tvrdí to vedoucí lékařka poradny zdraví na Regionálním úřadě veřejného zdravotnictví Alžběta Béderová. Ačkoli mléko někteří výživoví poradci kritizují a tvrdí, že může tělo zahleňuje, nebo že je obtížně snesitelné, lékařka oponuje.
"Mléko má velmi dobře využitelnou bílkovinu, která obsahuje všechny základní aminokyseliny na tvorbu tělesných bílkovin, tedy na stavbu celého těla, velmi jemně emulgován tuk, který s sebou nese vitaminy rozpustné v tucích, a pak cukry jako laktózu a celé spektrum vitamínů a minerálních látek , vyzdvihla bych hlavně vápník či hořčík, "zdůraznila odbornice.

Ve srovnání s mákem, který se uvádí jako bohatý zdroj vápníku, je podle Béderové vápník z mléčných výrobků pro tělo více využitelný.
Lékařka objasňuje, že mléko může tělu škodit pouze ve dvou případech. "Pokud je člověk alergický na mléčnou bílkovinu nebo má laktózovou intoleranci, tedy má deficit enzymu, který by měl mléčný cukr štěpit," vysvětlila. Dětem doporučuje kupovat plnotučné čerstvé mléko a obyčejné máslo. Nahradit ho pomazánkami je lepší pouze u dětí, které mají poruchu štěpení tuků.

Béderová také zdůrazňuje, že není třeba se bát tuku z mléka. "Je třeba říci, že tuk, který tam je, obsahuje mastné kyseliny se středním a krátkým řetězcem, které nezvyšují cholesterol v organismu, protože hned se využívají pro tvorbu energie a neukládají se do tukových zásob," zdůraznila.

Kromě mléka je podle lékařky konzumovat zakysané mléčné výrobky, které jsou prospěšné i pro lidi, kteří netolerují mléko, a také pro ty, kteří se léčí antibiotiky. Do jídelníčku by měl každý zařadit i brynzu. "Brynza je úplný zázrak. Co se týče živin, jsou tam takové, které jinde ani nenajdete," řekla.

Velmi prospěšné jsou také sýry. Vhodnější jsou však tvrdé jako tavené, protože tavící soli částečně blokují vápník.

Autor: Světlana Čejková

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus