Mládí udržuje červená řepa

V posledních letech jsme propadli množství nejrůznějších léků a přitom ty nejúčinnější máme hned po nosem.

Jedním z nich je i červená řepa, která je ideální prevencí proti zákeřné rakovině, či jiným chorobám. Navíc působí i jako omlazovací kúra. My vám prozradí, na co všechno má vliv i to, v jaké míře si ji třeba dávat!

Červenou řepu nebo červenou řepu si mnozí z nás pamatují právě z dob školky, kde nám ji pravidelně prostírali k obědu. Tehdy jsme si příliš neuvědomovali, jak tato zelenina pozitivně působí na náš organismus a že dokáže zvrátit i nádorová onemocnění. Stejně podporuje vylučování cholesterolu, olova, či radioaktivních látek.

Vsaďte raději na prevenci

Na co však "čekat" na tyto nepříjemné potíže, buďte o krok vpřed a vyhněte se jim vhodnou prevencí. Červená řepa, spolu s mrkví a celerem tvoří základ při preventivních stavováých kúrách.

Červená řepa, kterou si můžete snadno připravit i vy sami doma nebo i přímo koupit , má také svá omezení.

Jaké množství červené řepy třeba konzumovat?

  • Vzhledem k účinkům přehánění byste neměli vypít více než 50-100 ml za den. V některých případech (asi 10-14% populace) se objevuje po konzumaci této zdravotně účinné zeleniny problém v podobě do červena zbarvené moči nebo stolice. Na první pohled šokující, ale ve skutečnosti je to jen varovný signál toho, že vaše tělo trpí nedostatkem železa. Alternativou může být i to, že se železo jako prvek ve vašich střevech těžko vstřebává.
  • Každopádně červená řepa na tento problém nejen že upozorní, ale pomáhá ho i částečně řešit. Reguluje totiž funkci trávení. Kořen červené řepy obsahuje významné množství rostlinné vlákniny, která usnadňuje činnost střev a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Červená řepa jako lék na prodloužení mládí

Červená řepa nepůsobí blahodárně jen na vnitřek organismu, ale i na náš zevnějšek. Díky křemíku zvaném též "minerál krásy" přispívá k pevnosti a pružnosti pokožky, jejíž dodává i lesk a hladkost. Dobře působí i na zdraví cévních stěn, kvalitu vlasů i nehtů.

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus