Minerální bomba
Svět gastronomie, zdravé výživy a bio-produktů se nese ve znamení různorodosti. Proto nebude přehnané pokud řekneme, že dnes a už konzumuje téměř vše. Ale každý, kdo se o tematiku zajímá podrobněji, velmi rychle pochopí, že všechny ty novinky a revoluční objevy jsou vlastně staré několik tisíc let. Jinak to není ani v případě mořských řas. Přestože nedávno způsobily ve světových kuchyních pořádný průvan, jejich kulinářská kariéra sahá daleko do historie.
Mořské řasy tvoří výraznou složku potravy Japonců, Korejců, Číňanů. Pro obyvatele asijský zemí jsou samozřejmostí od prehistorických dob. Málokdo ale ví, že v nedávné minulosti byly velmi oblíbené i u starých evropských kultur v jihovýchodní Anglii, ve Skotsku, Walesu či ve Francii.
Obecně jsou všechny jedlé mořské řasy nesmírně cenným zdrojem minerálních látek a stopových prvků. V procesu růstu absorbují mořské řasy množství vápníku, železa a jódu. Jsou bohaté na bílkoviny, aminokyseliny, selen, zinek, magnézium, fosfor, vitaminy skupiny B, vitamin A, D, E, K. Pokud bychom opravdu chtěli vyjmenovat vše, dostali bychom text jako vystřižený z popisu složení na krabičce od výživového doplňku. Všechny mořské řasy by se měly konzumovat s mírou, protože obsah jódu v nich je vysoký. Předávkování způsobuje nadměrnou činnost štítné žlázy.
Jen několik gramů mořských řas pokryje denní spotřebu mnoha vitamínů a minerálů. Mořské řasy jsou ceněny i pro protizánětlivé a protirakovinné účinky. Jsou to přirozené antioxidanty. Pro vysoký obsah rozpustné vlákniny mají i projímavý účinek. Jejich unikátní složení hraje důležitou roli při metabolismu tuků. Mořské řasy jsou výbornými pomocníky při redukčních či udržovacích dietách. Upravují činnost zažívacího traktu a regulují hormony. Mořské řasy si cení pro mimořádnou nutriční hodnotu a nízký obsah kalorií i ikony showbyznysu.
Jedlé mořské řasy se rozdělují na tři základní druhy - červené, hnědé a zelené.
- Hnědé mořské řasy vděčí za svůj název i barvu netypickému pigmentu, který potlačuje zelený chlorofyl a jiná barviva. Rostou převážně v chladnějších vodách. Koupíte je sušené ve formě prášku nebo tenkých nudlí. Na trhu je také dostupných množství potravinových doplňků obsahujících hnědé mořské řasy.
- Nejpoužívanější je řasa kombu. Kombu je typická pro korejskou a čínskou kuchyni. Je součástí polévek, masových i rybích pokrmů. Má výraznou kořeněnou chuť. Používá se také jako dochucovadlo nebo na přípravu teplého nápoje.
-
Aram, také hnědá mořská řasa má nasládlou chuť. Výborně ochutí jakoukoliv vařenou zeleninu, snižuje krevní tlak a léčí gynekologické onemocnění.
- Zelené mořské řasy jsou nejméně početnou skupinou. Sbírají se sezónní. Někdy je jich na mořském dně tolik, že změní barvu vody a o pár dní po nich už není ani stopy. Na trhu jsou dostupné řasy především v práškové formě. Někdy je to mix různých druhů. Zelené mořské řasy bývají jeho součástí.
-
Za červenou barvu některých řas může konkrétní pigment a také to, že absorbují modré světlo, které přeměňují na červené. Proto jsou schopné přežít i ve větších hloubkách. Rostou extrémně rychle, a platí zásada - za málo peněz, hodně muziky. Pro velkopěstitele jsou mořské řasy výborné. Při minimálních nákladech se dá vyprodukovat velké množství prodejní komodity. Nejpoužívanější z červených řas je nori. Pokud máte rádi japonské sushi, určitě jste ji už ochutnali. Nori je základní řasou používanou při balení sushi. Známá je i ve Skotsku a Walesu. Pro svou jemnou chuť a nízký obsah soli je nori nejlepší volbou pro začátečníky. Přidává se do rýže podobně jako curry a nezkazí vám ani zeleninový salát. Před použitím ji třeba jemně opražit. Ať vás ale nemýlí, pokud ji dostanete koupit v podobě tenkých plátků černé barvy vylisovaných na tloušťku papíru. Běžnější je dostupná i v sušená v klasickém sáčku.
Chutná je i červená mořská řasa dulse. Není nutné ji vařit. Salátem a polévkám dodá oříškovou chuť.
Kelp, mimořádná řasa, vám pomůže spálit tuk a urychlí metabolismus. Užívejte ji ale v menším množství, protože obsahuje hodně jódu.Mořské řasy mohou být jedním z prvních kroků na cestě za zdravějším jídlem. Jejich použití v běžné kuchyni je jednoduché. Distribují se i na Slovensko, jsou poměrně cenově dostupné a ne příliš exotické. Moře nabízí další způsob, jak čerpat z jeho nekonečné energie.
Autor: Zuzana Pěkná