Meduňka je koření nad koření
Bylinku pojmenovanou meduňka znali už i naši starověcí předkové. Vysazovali ji před svá obydlí, aby tím odehnali zlé duchy. Ve středověku pro změnu přibrala meduňka nové "kouzelné" schopnosti - přivolávala lásku či zabraňovala plešatění. V novověku se stává příjemnou voňavou ozdobou zahrad, pomocníkem v kuchyni, léčivém i antidepresivem.
Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je mrazuvzdornou trvalkou, která dosahuje výšky 75 cm a šířku 45 cm. V létě vytváří květenství drobných krémových kvítků. Má oválné listy, pro které je charakteristická citrónová vůně. Meduňka se daří v každé půdě, výjimkou je půda zamokřená. Ideální je světlé stanoviště (ne však na přímém slunci!). Po odkvětu je dobré rostlinu sestříhat, aby mohla vytvářet nové listy a nedrevnatela. Nezanedbatelným je i fakt, že je mimořádně invazivní.
Meduňka v kuchyni
dušení či vařením se citrónová vůně listů meduňky ztrácí. Rozhodně však vyzkoušejte přidat pár čerstvých lístků do ovocných či zeleninových salátů nebo míchaných nápojů. I kuřecí maso orestované na olivovém oleji s 2 lžičkami arašídů bude mít zajímavou chuť, pokud ho ozdobíte najemno nasekanou meduňkou (4 - 5 čerstvých lístků).
Meduňka jako lék
Meduňka se může pochlubit antibakteriálními a antivirovými vlastnostmi, schopností snižovat horečku, podporovat trávení zda působit jako antidepresivum. Je vhodná k léčbě a prevenci oparů. Její listy působí jako repelent. Stačí, když si jimi promnout pokožku a hmyz se Vám bude vyhýbat.
Pokud Vás trápí bolesti hlavy, žaludku či vnitřní napětí, vyzkoušejte meduňkový čaj. Na jeden šálek použijte 5 čerstvých lístků. V zakrytém šálku je nechte 5 - 10 minut vyluhovat a následně přeceďte.
Na celkové uvolnění organismu, odbourání stresu či deprese účinně působí koupelové tonikum. Dvě plné hrsti čerstvých listů meduňky vařte 5 minut v ½ l vody. Pak je přeceďte a celý odvar vylijte do horké koupele. Určitě Vám prospěje.
Autor: Květa Malá