Libeček jako lék

Libeček, kterému se říká „zelené maggi“, patří k chuťově nejvýraznějšímu zelenému koření. Určitě si zaslouží pozornost každého, kdo v má rád trochu české tradice a zároveň je i výzvou k mnoha experimentům.

Libeček je celkem nenáročný na půdu i polohu, roste i v polostínu. Na jednom místě může zůstat i delší dobu, během několika let se mohutně rozroste. Libeček je odolný vůči mrazu, dobře přezimuje. Semena libečku vyséváme přímo na záhon již v září až říjnu nebo v březnu až dubnu do řádků vzdálených 60 cm. Semeno velmi pomalu klíčí. Pokud nechceme čekat, až vyroste ze semínka, můžeme libeček snadno rozmnožit oddělením starší rostliny s kořeny. Ideální dobou pro sklizeň listů je červen. Usušené listy trochu ztratí výraznou chuť a aroma, ale získají jemnost.

Libeček jako lék!
Již ve středověku byl libeček podle známé abatyše Hildegardy užívám jako lék proti mnohým chorobám. K léčbě je využíván i dnes, a to všechny části rostliny – listy, semena a kořen, který má nejvýraznější účinek. Libeček podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení a působí proti nadýmání. Může pomoci lidem trpícím nechutenstvím, nedostatečností žaludku a žlučníku, pocitem plnosti po jídle a celkově pomalým zažíváním. Semena vyluhovaná v lihu či ovocné pálence s trochou medu jsou vyhlášeným žaludečním likérem. Čaj z libečku posiluje srdce, zlepšuje krevní oběh, pomáhá při revmatismu a dně. Také rozpouští močové a žlučové kameny a celkově posiluje organismus hlavně u starších lidí. Silice působí dráždivě na ledviny, proto se při těžším postižení ledvin nesmí používat.

Libeček pro dobrou chuť!
V sytě zelených lístcích libečku se skrývá až nečekaná kořenící síla. Do pokrmů ho nepřidáváme mnoho, je příliš aromatický. Dodává dobrou chuť polévkám a omáčkám, skvělý je ke všem dušeným masům, zvláště ke skopovému, přidáváme ho do pokrmů z mletého masa, ale i do marinád na grilovaná masa. Vynikající vepřovou pečeni připravíme, když maso před vložením do trouby poklademe několika listy libečku. Při různých úpravách masa se používá i ve Francii a v Německu, kde je velmi oblíbený a považují ho za koření pro labužníky. Libeček používáme i do zapečených brambor, pár lístků čerstvého libečku můžeme vařit spolu s brambory, které tak získají výbornou chuť. Hodí se do vaječných jídel, skvěle ladí i s luštěninami. Navíc, vaříme-li luštěniny s několika lístky libečku, zlepšíme jejich stravitelnost. Libeček se používá i při přípravě bylinkového másla či tvarohu, pár lístků osvěží zeleninové a těstovinové saláty a pomazánky. Zkuste si dát jemně pokrájené lístky na chléb s máslem či sýrem, určitě si pochutnáte. Semena libečku se přidávají při nakládání zeleniny a hub.

Autor: Věra Novotná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus