Lék na všechno
Zelený čaj patří k nejstarším léčivým prostředkům na světě. Už odpradávna se čajovým nálevem léčili různé neduhy. Naši předkové ho používali nejen jako léčivý nápoj, ale vmíchávají se i do mastiček proti revmatu. V devadesátých letech minulého století se do zkoumání léčivých účinků zeleného čaje zapojili i vědeckými institucemi na celém světě. Výzkumy pokračují a nabírají na síle. Výrobci léčiv nabízejí kapsle ze zeleného čaje, tvůrci kosmetiky ho přimíchávají do krémů a tělových mlék, protože vyhlazuje vrásky a regeneruje pokožku. Zelený čaj je právem považován za všelék.
Proč je zelený čaj potřebný pro naše zdraví?
Zjednodušeně a výstižně řečeno - protože se snaží bezbolestně odstranit hříchy naší nesprávné životosprávy. Čím více masa, uzenin, smažených potravin, sladkých či slaných výrobků z bílé mouky jíme, tím více zatěžujeme náš organismus. Nejednou se dopujeme látkami, kterými se snažíme následných potíží zbavit. Mnohé z nich jsou však pro správné fungování organismu bezvýznamné. Naopak, nesmírně ho zatěžují a bývají jednou z hlavních příčin zdravotních potíží.
V tomto směru má neocenitelný přínos právě zelený čaj. Ten účinně odstraňuje toxiny vzniklé při trávení a dodává našemu tělu mnoho cenných látek důležitých pro zdraví. Navíc skvěle chutná, má silné léčivé schopnosti a příznivě působí na redukci váhy. Ničí viry i bakterie, je prevencí proti ateroskleróze, srdečním chorobám, rakovině, cukrovce, vysokému tlaku, alergiím, ale své opodstatnění má i při nachlazení, bolestech v krku, či při problémech s trávením. Jeho spektrum účinnosti je opravdu široké.
Ojedinělé antioxidační účinky
Při vzniku mnoha nemocí, například aterosklerózy nebo rakoviny, hraje velkou roli oxidace - působení kyslíku na molekuly těla. Určité látky v potravě mají schopnost zabránit oxidačním procesem a tím přispět k tomu, že si buňky zachovají svou funkčnost. Je dokázáno, že čím více antioxidantů přijímáme, tím jsme zdravější a dožíváme se vyššího věku. K známým antioxidantem patří například vitaminy E a C, i polyfenoly vyskytující se hojně právě v zeleném čaji. Mnohé vědecké výzkumy dokázaly, že zelený čaj má dokonce vyšší antioxidační účinky než mnohé druhy ovoce a zeleniny.
Zelený čaj jako účinný nepřítel nadváhy
Zaručeně účinnými dietami a výživovými doplňky na redukci váhy se to v časopisech jen hemží. Každý z nás jedno nebo druhé (případně obojí), už vyzkoušel. Jen málo lidí může sníst o půlnoci slaninu, větrníky zda zabijačkové dobroty bez okamžitého přírůstku na váze. A tak s menší či větší nadváhou bojujeme po celý život a vedle toho závistivě obdivujeme ploché bříška modelek. To, jakou torture se k nim dopracovali, už však nevíme. Naštěstí existuje i bezbolestná cesta, jak se přebytečných kil zbavit.
Vůbec netvrdíme, že to půjde bez pohybu a úpravy jídelníčku. Nebudeme vás balamutit ani tvrzeními, že pití zeleného čaje z vás do měsíce spraví osobu štíhlou jako laň. Chceme vám jen poradit, jak postupně docílit úbytek váhy, sice pomalejší, avšak zdravější a trvalejší metodou, bez následného jo-jo efektu.
Zelený čaj před i po jídle
Stačí, když do svého denního pitného režimu zařadíte několik šálků zeleného čaje. Jeden pohár obsahuje pouze čtyři kalorie, ale jeho hlavní přínos pro hubnutí spočívá v něčem jiném, a sice, snižuje rychlost a vydatnost vstřebávání cukrů. Pomalé uvolňování cukrů do krve brání náhlým výkyvům hladiny inzulínu, což napomáhá lepšímu spalování tuků. Navíc, obsah nestrávených cukrů ve stolici zvětšuje její objem, což pomáhá předcházet případné zácpě. Zelený čaj je zkrátka vynikající pochutina, kterou můžete začít den a také ukončit téměř každé jídlo.
Autor: Zuzana Smutná